Kinderwens bij chemotherapie vrouwen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Het wordt afgeraden om tijdens en kort na de behandeling met chemotherapie zwanger te worden. Er is namelijk een kans dat de chemotherapie het ongeboren kind schaadt. Je krijgt daarom het advies om tijdens en kort na de behandeling een voorbehoedsmiddel te gebruiken.

Met je arts kun je overleggen welk voorbehoedsmiddel je het beste kunt gebruiken. En hoelang je het beste kunt wachten met zwanger worden. Meestal raadt de arts aan om tot minstens 6 maanden na de behandeling een voorbehoedsmiddel te gebruiken. Langer na de behandeling is er geen risico meer dat de chemotherapie het ongeboren kind schaadt.

Onvruchtbaar door chemotherapie

Chemotherapie werkt door het hele lichaam. Hierdoor kunnen de schadelijke stoffen ook terecht komen in de eierstokken en de functie van de eierstokken verstoren. Dan rijpen er geen eicellen meer en stopt de menstruatie.

Vaak blijft de menstruatie tijdelijk uit, soms is dit blijvend. Als je jong bent op het moment van de diagnose, is de kans groot dat je na de chemotherapie weer gaat menstrueren. Dit kan enkele maanden op zich laten wachten. Hoe dichter je bij de natuurlijke overgangsleeftijd zit, hoe groter de kans is dat je definitief in de overgang komt.

Ook wanneer je weer gaat menstrueren na de chemotherapie, bestaat de kans dat je vervroegd in de overgang komt. Chemotherapie kan namelijk onrijpe eicellen beschadigen. Hierdoor daalt de voorraad eicellen sneller dan normaal en komt de overgang eerder.

Het risico dat je vervroegd in de overgang komt, is afhankelijk van:

  • je leeftijd
  • de soort chemotherapie
  • de totale hoeveelheid chemotherapie die je krijgt (cumulatieve dosis)

Vruchtbaarheid sparen bij chemotherapie

Er zijn een aantal mogelijkheden om je vruchtbaarheid te sparen. Lees meer over deze behandelingen.

Andere mogelijkheden

Als je door de behandeling van kanker onvruchtbaar bent geworden, zijn er een aantal andere manieren om een gezin te stichten: eiceldonatie, draagmoederschap, adoptie en pleegzorg. Lees meer over deze mogelijkheden.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Joke Baars

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Drs. Henriette Berenschot

Hematoloog, Albert Schweitzer

Irene Gils

Verpleegkundig specialist, BovenIJ ziekenhuis

Hilda Houwer

Verpleegkundig specialist, CWZ

Anne Miek Koenen

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2016