Kinderwens bij chemotherapie mannen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Het wordt afgeraden om tijdens en kort na de behandeling met chemotherapie een kind te verwekken. Er is namelijk een kans dat de chemotherapie het ongeboren kind schaadt. Je krijgt daarom het advies om tijdens en kort na de behandeling een voorbehoedsmiddel te gebruiken.

Met de arts kun  je overleggen hoelang je het beste kunt wachten met het verwekken van een kind. Meestal raadt de arts aan om tot minstens 6 maanden na de behandeling een voorbehoedsmiddel te gebruiken. Langer na de behandeling is er geen risico meer dat de chemotherapie het ongeboren kind schaadt.

Onvruchtbaar door chemotherapie

Door chemotherapie kun je onvruchtbaar worden. De cytostatica kunnen namelijk het aantal spermacellen verminderen, of van invloed zijn op hun vermogen om te bewegen. Bij sommige mannen is dit tijdelijk, andere zijn blijvend onvruchtbaar.

Het risico hierop is afhankelijk van:

  • de soort chemotherapie
  • de totale hoeveelheid chemotherapie die je krijgt (cumulatieve dosis)

De kans op onvruchtbaarheid neemt toe als verschillende soorten chemotherapie gecombineerd worden. Het effect van de chemotherapie op de vruchtbaarheid kun je met de arts bespreken.

Sperma invriezen

Verwacht de arts dat je door de behandeling met chemotherapie onvruchtbaar wordt? Dan kun je overwegen om  sperma te laten invriezen

Andere mogelijkheden

Als je door de behandeling van kanker onvruchtbaar bent geworden, zijn er een aantal andere manieren om een gezin te stichten: zaadceldonatie, adoptie en pleegzorg.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Joke Baars

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Drs. Henriette Berenschot

Hematoloog, Albert Schweitzer

Irene Gils

Verpleegkundig specialist, BovenIJ ziekenhuis

Hilda Houwer

Verpleegkundig specialist, CWZ

Anne Miek Koenen

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2016