De behandeling met chemotherapie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Krijg je een behandeling tegen kanker met chemotherapie? Het ziekenhuis begeleidt je en legt stap voor stap uit hoe de behandeling gaat. Zelf kun je vaak ook dingen doen om je voor te bereiden. 

Lees op deze pagina verder over:

Uitleg van de verpleegkundige

Een paar dagen voordat je behandeling met chemotherapie begint, legt een oncologieverpleegkundige of verpleegkundig specialist uit hoe de behandeling gaat en of je daarvoor naar het ziekenhuis moet komen. Lees meer over chemotherapie thuis en/of in het ziekenhuis.

Tijdens het gesprek met de verpleegkundige hoor je ook welk medicijn of welke combinatie van medicijnen je krijgt, en wat daarvan de bijwerkingen en gevolgen kunnen zijn. De verpleegkundige vertelt wat je kunt doen als je bijwerkingen hebt, en wanneer je contact moet opnemen met de arts.

Je kunt het gesprek opnemen, zodat je het thuis nog eens terug kunt luisteren. Soms is alle informatie over je behandeling ook terug te vinden in een patiëntportaal.

Tip: Bekijk de checklist met vragen voor je arts over chemotherapie.

Chemotherapie, wat is het en hoe krijg je chemotherapie?

Deze video legt uit wat chemotherapie is en hoe je het krijgt toegediend.

Hoofdhuidkoeling tegen haaruitval

Krijg je chemotherapie via een infuus en is er kans op haaruitval? Bespreek dan of hoofdhuidkoeling een optie voor je is. Door hoofdhuidkoeling is de kans dat je haar uitvalt kleiner. Veel ziekenhuizen bieden dit aan. Goed om te weten: niet alle soorten cytostatica veroorzaken haaruitval. Lees meer over hoofdhuidkoeling.

Voorbereiding op de behandeling

Het is belangrijk om zo fit mogelijk aan chemotherapie te beginnen. Dat helpt om de behandeling beter te doorstaan. Lees hoe je aan een goede conditie kunt werken.

Gebruik je kruidenproducten en/of voedingssupplementen? Dan is het aan te raden om daar een week voor de behandeling te stoppen. Ze kunnen namelijk invloed hebben op je behandeling. Overleg dit met je arts of verpleegkundige.

Voordat de behandeling start krijg je een bloedonderzoek. De arts kan aan je bloed zien of je veilig met de behandeling kunt starten. Soms krijg je ook nog andere onderzoeken. Lees verder over de onderzoeken die je kunt krijgen.

chemotherapie ervaring

De eerste dagen na de chemokuur

In de dagen na je chemokuur verlaten de afvalstoffen van de chemo je lichaam. Bijvoorbeeld via je ontlasting, urine, zweet en braaksel. In deze periode kunnen jij en anderen het best niet te veel in contact te komen met dit lichaamsvocht.

Lees op een andere pagina meer over:

Controles tijdens de behandeling

Tijdens je behandeling kom je regelmatig op controle bij je arts, een verpleegkundig specialist en/of een oncologieverpleegkundige. Hij of zij controleert je bloedwaarden.

Vertel de arts welke bijwerkingen je hebt. Soms kan de arts de behandeling een beetje aanpassen of je medicijnen geven tegen de bijwerkingen.

Werkt de chemotherapie?

De arts kijkt ook of de behandeling effect heeft, bijvoorbeeld met een bloedonderzoek en/of een scan. Lees meer over het effect van chemotherapie.

Na de behandeling

Een behandeling met chemotherapie kan gevolgen hebben op de lange termijn, zoals hartschade of nierschade. Ook kun je nog lang moe blijven.

Chemotherapie, bijwerkingen en tips

Deze video legt uit wat de bijwerkingen van chemotherapie kunnen en zijn en geeft tips over wat je ertegen kunt doen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jeantine de Feijter

Dr. Jeantine de Feijter

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Hilda Houwer

Verpleegkundig consulent oncologie, CWZ

Illustratie mensen

Mensen die chemotherapie hebben gehad

Anoek Meekel

Anoek Meekel

Oncologieverpleegkundige, Ziekenhuis Bernhoven

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2021