Resultaten van chemotherapie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Kankercellen reageren verschillend op chemotherapie. Voor bepaalde tumoren bestaat de behandeling uit 1 soort chemotherapie. Dit heet monotherapie. Bij andere soorten kankers krijg je een combinatie van cytostatica. Dat heet combinatietherapie. De combinatie versterkt de werking van de afzonderlijke middelen.

Met een CT-scan of een MRI-scan kan de arts zien of de chemotherapie het gewenste effect heeft. Dan zal hij of zij vooral doen als de chemotherapie een in opzet genezende behandeling is (curatief). Soms bij sommige tumorsoorten kan de arts met lichamelijk onderzoek het effect van de chemotherapie meten.

Ook kan er bloed  worden afgenomen dat in het laboratorium wordt onderzocht op de aanwezigheid van tumormarkers. Tumormarkers zijn meestal eiwitten, die het lichaam maakt als reactie op kanker. Ook kan de kanker deze tumormarkers zelf aanmaken. Met de hoeveelheid tumormarker in het bloed kan de arts het effect van de chemotherapie bepalen. Overigens maken niet alle kankersoorten tumormarkers aan.

Effect van behandeling

Meestal bekijkt de arts na 2 of 3 chemokuren of de behandeling effect heeft. Het beste bericht is dat de chemotherapie de tumor doet krimpen. De ziekte kan ook tot stilstand zijn gekomen of minder snel voortschrijden. Maar het kan ook blijken dat de chemokuur niet aanslaat.

In dat geval bespreekt de arts andere opties. Mogelijk stelt hij of zij een andere soort chemotherapie voor. Of een andere behandeling zoals doelgerichte therapie of immunotherapie. Misschien is een behandeling in studieverband mogelijk. Of adviseert de arts met de therapie te stoppen.

Minder gevoelig voor behandeling

Hoe goed kankercellen reageren op cytostatica, kan tijdens de chemokuur minder worden. De kankercellen kunnen dan resistent worden voor de medicijnen. Dit betekent dat kankercellen minder goed of helemaal niet meer reageren op de cytostatica. Dan krijg je soms andere medicijnen.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Joke Baars

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Drs. Henriette Berenschot

Hematoloog, Albert Schweitzer

Irene Gils

Verpleegkundig specialist, BovenIJ ziekenhuis

Hilda Houwer

Verpleegkundig specialist, CWZ

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding

Laatste update: december 2016