Doel van chemotherapie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Een behandeling kan gericht zijn op genezing, maar ook op het remmen van de ziekte. Welke mogelijkheden er zijn, bekijkt de arts samen met de patiënt.  

Chemotherapie kan op verschillende manieren worden ingezet:

  • curatief
  • adjuvant
  • neo-adjuvant
  • palliatief

Curatief

Het doel van een curatieve behandeling is genezing. Dat kan bij soorten kanker die goed op chemotherapie reageren. Met cytostatica wordt geprobeerd alle tumorcellen te doden.

Adjuvant

Een adjuvante behandeling is een aanvullende behandeling. Je krijgt adjuvante chemotherapie na een operatie die in opzet genezend is. De adjuvante chemotherapie is dan onderdeel van de curatieve behandeling.

Het doel is:

  • eventueel achtergebleven kankercellen na de operatie te vernietigen
  • heel kleine, onzichtbare uitzaaiingen (micrometastasen) te vernietigen

Adjuvante chemotherapie is bedoeld om een beter eindresultaat te bereiken. Het vergroot de kans op genezing en verkleint de kans op terugkeer van de kanker.

Neo-adjuvant

Een neo-adjuvante behandeling is ook gericht op een beter eindresultaat. Neo-adjuvant betekent dat je deze aanvullende behandeling vóór de andere behandeling krijgt. Bijvoorbeeld chemotherapie voorafgaand aan een operatie.

Het doel is:

  • de tumor te verkleinen. Hierdoor kan de chirurg de tumor beter weghalen en is een minder ingrijpende operatie mogelijk.
  • heel kleine, onzichtbare uitzaaiingen (micrometastasen) te vernietigen. Hiermee wordt de kans op terugkeer van de ziekte zo klein mogelijk.

Palliatief

Is genezing niet (meer) mogelijk, dan kun je palliatieve chemotherapie krijgen. Deze behandeling is gericht op het remmen van de ziekte en het verminderen of voorkomen van klachten. Een palliatieve behandeling kan bijvoorbeeld gericht zijn op pijnbestrijding. Zo kan de kwaliteit van leven verbeterd worden.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Joke Baars

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Drs. Henriette Berenschot

Hematoloog, Albert Schweitzer

Irene Gils

Verpleegkundig specialist, BovenIJ ziekenhuis

Hilda Houwer

Verpleegkundig specialist, CWZ

Anne Miek Koenen

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding

Laatste update: december 2016