Soorten uitwendige protheses

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Er zijn verschillende soorten uitwendige protheses:

Tijdelijke prothese na de operatie

Na de borstamputatie krijg je een tijdelijke uitwendige prothese. Deze is heel licht en gevuld met een soort watten. Zo kan de prothese op de wond worden gedragen.

De tijdelijke prothese wordt op maat aangemeten. Door er watten uit te halen kan de prothese verder op maat worden gemaakt.

Verzwaarde tijdelijke prothese bij grotere cupmaat

Voor vrouwen met wat zwaardere borsten zijn er ook verzwaarde tijdelijke protheses. Zodat de tijdelijke prothese ongeveer even zwaar aanvoelt als de andere borst. Deze protheses zijn er vanaf cup D.

Definitieve prothese na een tijdelijke

Als de wond helemaal is genezen, kan een definitieve prothese worden aangemeten. Dat duurt ongeveer 2 tot 3 maanden. Krijg je nog bestraling? Dan is het beter om te wachten met een uitwendige prothese tot een maand na de laatste bestraling. Zo kan de huid helemaal tot rust komen.

Uitwendige siliconenprothese

Uitwendige siliconenprotheses zijn in veel verschillende maten en vormen verkrijgbaar. Ze worden gedragen in een hoesje in een speciale bh.

Een siliconenprothese neemt snel de temperatuur van het lichaam aan en voelt dus warm aan. De prothese heeft ongeveer het gewicht van de borst.

Contactprothese

Een contactprothese is een siliconenprothese die je met een speciale plaklaag direct op de huid kunt plakken. Dat kan vanaf 6 tot 12 maanden na de borstamputatie.

Het voordeel van een contactprothese is dat hij niet verschuift. De contactprothese kun je dus ook zonder bh dragen. Het nadeel is dat de prothese niet altijd goed plakt bij overmatig zweten, of bij een rimpelig litteken.

Deelprothese

Een deelprothese is een siliconenprothese voor een deel van de borst. Na een borstsparende operatie kan de vorm van de borst erg veranderd zijn. Dan is het mogelijk om een deelprothese te dragen. De deelprothese kan op maat worden gemaakt.

Zwemprothese

Met een siliconenprothese kun je gewoon zwemmen. Er zijn ook speciale zwemprotheses. Deze zijn meestal wat lichter, omdat zwemkleding minder steun geeft dan een bh.

Colofon

Met medewerking van:

Logo NVPC

Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie

Gemaakt door Borstkankervereniging Nederland

Laatste update: oktober 2018