Late gevolgen van een borstreconstructie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Na de borstreconstructie kunnen een aantal late gevolgen optreden. De klachten ontstaan vooral bij een borstreconstructie met een inwendige prothese.

Littekenweefsel rondom de prothese

Een prothese is lichaamsvreemd en veroorzaakt daarom altijd kapselvorming. Dit betekent dat er littekenweefsel rondom de prothese ontstaat.

Dit is op zich geen probleem, behalve het kapsel gaat samentrekken. De borst kan dan hard en pijnlijk aanvoelen. De prothese moet dan worden vervangen. Tegenwoordig hebben protheses een ruw oppervlak, waardoor kapselvorming minder snel ontstaat.

Lekkage van siliconen

Als een siliconenprothese scheurt, komt de gel rondom het implantaat terecht. In sommige gevallen kan de gel uit het kapsel ontsnappen. De prothese moet dan worden vervangen. Vragen hierover kun je bespreken met de plastisch chirurg.

Klachten die lijken op een auto-immuunziekte

Een klein deel van de vrouwen met inwendige protheses heeft klachten die lijken te horen bij een auto-immuunziekte. Zoals reuma, artritis en lupus.

Er is geen bewijs dat vrouwen met borstimplantaten een verhoogd risico op deze ziekten hebben. Deze ziektes lijken niet vaker voor te komen bij vrouwen met implantaten dan bij vrouwen zonder implantaten.

Het optreden van deze symptomen na het plaatsen van implantaten heet ASIA. Als je deze klachten krijgt, kun je dit bespreken met de plastisch chirurg, internist of immunoloog.

Risico op lymfeklierkanker

Een inwendige prothese geeft een hoger risico op ALCL. Dit is een zeldzame vorm van non-Hodgkinlymfoom, een soort lymfklierkanker.

De kans dat een vrouw met borstimplantaten ooit ALCL krijgt, is nog steeds erg klein. Het gebeurt bij 1 op de 30.000. Ter vergelijking: 1 op de 7 vrouwen krijgt ooit in haar leven borstkanker.

Symptomen van ALCL door borstreconstructie zijn: pijn, zwelling van de hele borst en ongelijkheden met de andere borst. Bij deze klachten is het advies om contact op te nemen met de plastisch chirurg.

Colofon

Met medewerking van:

Logo NVPC

Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie

Gemaakt door Borstkankervereniging Nederland

Laatste update: oktober 2018