Herstel van de borstreconstructie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Hoe lang je na een borstreconstructie in het ziekenhuis blijft, hangt af van de soort reconstructie. Gemiddeld blijven vrouwen een paar dagen tot een week in het ziekenhuis.

Hoelang het herstel duurt, ligt aan het soort borstreconstructie. Sommige vrouwen voelen zich na een paar weken de oude. Bij anderen duurt dit een paar maanden.

Littekens en pijn

Na een reconstructie kun je last hebben van littekens en van pijn. Soms is dit over de hele huid van de borst(en). Ook kun je een doof gevoel krijgen en ophoping van vocht.

Met een speciale crème of olie kun je de genezing van de littekens helpen. De pijn gaat dan ook weer over. Bij veel pijn kun je dit ook met de plastisch chirurg bespreken.

Fysiotherapie na de borstreconstructie

Veel vrouwen met een borstreconstructie krijgen ook fysiotherapie. Vooral om de functies van de schouders te verbeteren. De plastisch chirurg kan je een verwijzing geven voor fysiotherapie.

Wennen aan de nieuwe borst

Na een borstreconstructie ziet de nieuwe borst er anders uit en is het gevoel ook anders. De borst kan kouder en harder aanvoelen. Neem de tijd om rustig aan je nieuwe borst(en) te wennen.

Het is heel normaal dat je het niet meteen prettig vindt aanvoelen. Heb je veel moeite met het veranderde uiterlijk te accepteren? Dan kan een maatschappelijk werker of psycholoog je hierbij helpen.

Bekijk bij welke psychosociale zorgverleners je terecht kunt.

Colofon

Met medewerking van:

Logo NVPC

Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie

Gemaakt door Borstkankervereniging Nederland

Laatste update: oktober 2018