Inwendige prothese

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Een borst kan nagemaakt worden met een prothese. Een andere woord voor prothese is implantaat.

Een borstreconstructie met een prothese is meestal een redelijk eenvoudige operatie. Het herstel is meestal sneller dan na een reconstructie met lichaamseigen weefsel. De borst met prothese voelt kouder aan.

Meteen een prothese of eerst een tissue expander

Bij een borstamputatie verwijdert de chirurg al het borstklierweefsel, inclusief de borsttumor. De huid blijft meestal intact.

Hierna kan de plastisch chirurg meteen een definitieve prothese plaatsen, of eerst een tissue expander. Een tissue expander is een ballonnetje dat de huid oprekt.

Prothese vervangen

Een prothese is niet voor altijd houdbaar. Op een gegeven moment is een operatie nodig om de prothese in te wisselen voor een nieuwe. Het is ook nodig om de prothese te vervangen als er een scheur in is gekomen.

Kapselcontractuur: samentrekken van littekenweefsel

Bij de prothese kan kapselcontractuur ontstaan. Het littekenweefsel rondom de prothese gaat dan samentrekken.

Een prothese is lichaamsvreemd materiaal en veroorzaakt altijd kapselvorming. Dit betekent dat er littekenweefsel rondom de prothese ontstaat.

Dit is op zich geen probleem, behalve het kapsel gaat samentrekken. Dit heet een kapselcontractuur. Een ernstige kapselcontractuur zorgt ervoor dat de borst vaster en pijnlijk aanvoelt en van vorm verandert. Ook dan moet de prothese worden vervangen.

Veiligheid en risico’s van protheses

Tegenwoordig hebben protheses een ruw oppervlak. Zo ontstaat kapselvorming minder snel. Ze zijn gemaakt van siliconen en de structuur is zodanig dat ze niet kunnen leeglopen. Ook niet bij een scheurtje in het omhulsel.

Verhoogde kans op lymfeklierkanker

Heel soms hebben vrouwen met een borstprothese een verhoogde kans op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker (BIA-ALCL).

Lees verder over de late gevolgen van borstreconstructie.

Registratie van borstimplantaten

Sinds april 2015 registreren plastisch chirurgen borstimplantaten. In deze registratie wordt opgenomen welk soort implantaat je hebt. Blijkt dat een bepaald type prothese niet veilig is? Dan kan gemakkelijk achterhaald worden wie deze soort heeft gekregen. Vragen hierover kun je bespreken met de plastisch chirurg. 

Colofon

Met medewerking van:

Logo NVPC

Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie

Gemaakt door Borstkankervereniging Nederland, de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2018