Reconstructie bij borstamputatie en bestraling

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Na een borstamputatie kun je ook nog bestraling krijgen. Bij een borstreconstructie en bestraling moet je met een aantal zaken rekening houden:

Directe borstreconstructie voor de bestraling

In een paar ziekenhuizen is het mogelijk om een directe borstreconstructie te krijgen met daarna bestraling. Overleg hierover met de plastisch chirurg.

Bij bestraling na de borstreconstructie is er een hoger risico op complicaties. Zoals slechte genezing van de wond. Dat risico is vooral verhoogd bij een borstreconstructie met een prothese.

Na een reconstructie is de plek waar de tumor zat soms lastiger te bereiken met bestraling. Hierdoor kan het gebied dat bestraald moet worden soms groter worden. Het is belangrijk om de radiotherapeut te betrekken bij het besluit voor de borstreconstructie.

Uitgestelde borstreconstructie na de bestraling

Ook bij een reconstructie na bestraling is er een verhoogd risico op complicaties. Bestraling kan de huid en borstspier beschadigen. Hierdoor is er een groter risico op complicaties en wordt een borstreconstructie moeilijker. Ongeveer 30% van de reconstructies met een prothese na bestraling mislukt.

Het is daarom verstandig om de reconstructie uit te stellen, tot minstens een half jaar na de bestraling. Laat je hierover goed informeren door de plastisch chirurg.

Om de wondgenezing zo goed mogelijk te laten verlopen, wordt vaak gezond weefsel toegevoegd aan de prothese. Dit kan bijvoorbeeld met de borstreconstructie met rugspier (LD-methode).

De plastisch chirurg kan de borst kan ook helemaal van eigen weefsel maken. Bijvoorbeeld met de buikmethode (DIEP-lap).

Lees verder over bestraling bij borstkanker.

Mogelijkheden bij huidproblemen

Na bestraling kunnen problemen met de huid optreden. De plastisch chirurg kan dan er extra huid aan de borstreconstructie toevoegen. Dit heet Acellulaire Dermale Matrix (ADM). Merknamen zijn onder meer Strattice® en SurgiMend®.

De extra huid is varkenshuid. Over de voor- en nadelen van deze techniek bestaan verschillende meningen. Bepreek dit met de arts.

Colofon

Met medewerking van:

Logo NVPC

Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie

Gemaakt door Borstkankervereniging Nederland, de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2018