Oncoplastische chirurgie bij borstsparende operatie en bestraling

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Na een borstsparende operatie kan de plastisch chirurg de vorm van de borst herstellen. Dit heet oncoplastische chirurgie. Oncoplastische chirurgie kan direct tijdens de borstoperatie plaatsvinden, of later.

Na een borstsparende operatie krijg je ook bestraling. Met oncoplastische chirurgie bij een borstsparende operatie en bestraling, zijn de volgende zaken van belang:

Directe oncoplastische chirurgie voor de bestraling

Na oncoplastische chirurgie kan het moeilijker zijn om de plek waar de tumor zat op te sporen. Hierdoor kan het onduidelijk zijn welk gebied precies bestraling moet krijgen.

Het is daarom belangrijk om de radiotherapeut te betrekken bij het besluit voor oncoplastische chirurgie. Het kan medisch gezien niet wenselijk zijn om direct de vorm van de borst te herstellen.

Uitgestelde oncoplastische chirurgie na de bestraling

Na bestraling is er een verhoogd risico op problemen met genezing van de wond. Dit maakt de oncoplastische chirurgie lastiger. Ook is het mogelijk dat het cosmetisch resultaat niet aan je verwachtingen voldoet.

Bespreek de risico op complicaties door de bestraling dus goed met de behandelaar. Het kan zelfs zijn dat dit de keuze voor de soort borstoperatie beïnvloedt.

Colofon

Met medewerking van:

Logo NVPC

Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie

Gemaakt door Borstkankervereniging Nederland

Laatste update: oktober 2018