Soorten straling

Opslaan

Er zijn verschillende soorten straling die gebruikt kunnen worden bij de behandeling van tumoren en uitzaaiingen.

De verschillende soorten straling geven op andere manieren energie af in het lichaam. Dat kan meer of minder diep in het lichaam zijn. Door het afgeven van energie worden de kankercellen gedood.

De meest gebruikte soorten straling zijn:

Hoge-energiestraling

Deze straling dringt eerst een eindje door de huid voordat ze energie afgeeft. Er is daardoor minder kans op schade aan de huid. Hoge-energiestraling kan overal in het lichaam tumoren bestralen, meestal vanuit verschillende richtingen. Een andere term hiervoor is fotonenstraling.

Elektronenstraling

Elektronenstraling wordt gebruikt voor de behandeling van oppervlakkige tumoren. Dat zijn tumoren die niet zo diep in het lichaam liggen. Elektronenstraling geeft het grootste deel van de energie in de eerste paar centimeters af. Dit geeft wat meer kans op schade aan de huid.

Elektronenstraling en hoge-energiestraling worden allebei opgewekt door een zogenaamde lineaire versneller.

Lage-energiestraling

Deze straling geeft de energie snel af en wordt gebruikt voor de behandeling van huidkanker. Hierbij treedt ook schade aan de huid op. Lage-energiestraling wordt opgewekt door apparaten die ook worden gebruikt om röntgenfoto’s mee te maken.

Protonenstraling

Protonenstraling geeft bijna alle energie op een bepaalde diepte af, bijvoorbeeld op 6 cm. Hierdoor is de hoeveelheid straling in het gezonde weefsel achter de tumor minder. Protonenstraling wordt opgewekt door een deeltjesversneller. Lees meer over protonentherapie.

Gammastraling

Gammastraling wordt gebruikt voor inwendige bestraling met een radioactieve bron. En ook bij bepaalde vormen van stereotactische bestraling.
 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: februari 2018

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Prof. dr. Luca Incrocci, radiotherapeut-oncoloog en seksuoloog, Erasmus MC Rotterdam, Dr. Irene Lips, radiotherapeut-oncoloog, LUMC Leiden, Drs. Saskia van de Ven, radiotherapeut-oncoloog in opleiding, UMC Utrecht