Opslaan

Anti-hormonale therapie is een behandeling tegen kanker. Je krijgt medicijnen die de aanmaak van hormonen beperken, of hun invloed verminderen. 

Wanneer anti-hormonale therapie?

De arts kan anti-hormonale therapie adviseren bij een hormoongevoelige tumor, zoals borstkanker of prostaatkanker. Een hormoongevoelige tumor is een tumor die groeit onder invloed van hormonen, bijvoorbeeld oestrogeen (bij vrouwen) of testosteron (bij mannen).  

Anti-hormonale therapie kan een behandeling zijn vóór de operatie om de tumor kleiner te maken. Het kan ook een behandeling zijn na bestraling of na een operatie om de kans kleiner te maken dat de kanker terugkomt. 

Als het niet meer mogelijk is de kanker te genezen, helpt anti-hormonale therapie soms om de groei van de kanker tijdelijk te remmen en/of klachten te verminderen.

Andere namen voor anti-hormonale therapie zijn: hormoontherapie, hormonale behandeling of hormoonbehandeling.

Hoe werkt anti-hormonale therapie?

Bij anti-hormonale therapie krijg je medicijnen die de aanmaak van hormonen beperken, of hun invloed verminderen. De groei van de tumor of van eventuele uitzaaiingen neemt dan af. Soms kunnen de kankercellen zelfs helemaal verdwijnen.

Je krijgt de behandeling meestal met tabletten, soms met injecties.

Bekijk de informatie per kankersoort

Anti-hormonale therapie kan een behandeling zijn bij borstkanker, prostaatkanker, en soms ook bij baarmoederkanker en eierstokkanker. 

Bekijk de informatie die op jou van toepassing is:

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Prof. dr. Carien Creutzberg

Radiotherapeut, LUMC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2013