Ik wil geen chemo

Ron (62) kreeg in april 2016 te horen dat hij leverkanker heeft. Hij wilde geen behandeling met chemotherapie. “Ik voel me niet ziek en wil dat ook niet worden van de behandeling.”

Tekst: redactie kanker.nl, juni 2019

Ron

“In april 2016 kreeg ik te horen dat ik lever­kanker heb. De arts in mijn eigen ziekenhuis verwees me door naar een universitair medisch centrum (UMC). De tumor was namelijk erg groot en lag op een moeilijke plek.

Spookbeeld

Ik zou eerst chemotherapie krijgen om de tumor kleiner te maken. Dan kon de chirurg hem daarna makkelijker verwijderen. Dat wilde ik liever niet. Ik heb mijn vader zien overlijden aan kanker. Hij is 8 maanden vreselijk ziek geweest door de behandelingen. Dat is echt een spookbeeld voor me.

Uiteindelijk ben ik toch akkoord gegaan. Mijn vrouw en zoon wilden graag dat ik het zou proberen. Maar meteen na de eerste behandeling voelde ik me beroerd. Na 3 keer belde de arts me op. De chemotherapie sloeg niet aan: de tumor werd niet kleiner en dus was een operatie niet mogelijk.

Second opinion

Dit betekende dat ik niet meer beter zou worden. Ik werd meteen palliatief verklaard. Ik heb toen nog een second opinion gevraagd in een ander UMC. Die arts bevestigde de eerdere diagnose.

Mijn behandelend arts bood me een andere chemotherapie om langer te kunnen leven. Dat vond ik een raar uitgangspunt. Dat je zieker gaat worden om zo langer te kunnen leven. In overleg met mijn vrouw heb ik ervoor bedankt.

Ik heb moeten praten als brugman. Steeds weer adviseerde mijn arts chemotherapie. Maar ik voelde me helemaal niet ziek en wilde dat niet worden door de chemo. Dan zouden de laatste maanden van mijn leven in het teken staan van ziek-zijn.

Niet verwacht

Achteraf gezien was dit de beste keuze. De artsen gaven me toen tot maximaal april 2018. We wisten toen nog niet dat mijn tumor heel langzaam groeit. Dat had niemand verwacht. Al die tijd heb ik dus kunnen leven zonder noemenswaardige klachten. Ja, wat pijn door de grootte van de tumor en de kenmerkende vermoeidheid, maar verder voel ik me goed.

Wat me goed heeft gedaan is het contact met lotgenoten op kanker.nl. Je hebt er niets aan om het allemaal voor jezelf te houden. Zet je hart open en ga schrijven. Ik schrijf dingen op die ik anders nooit gezegd zou hebben. Zo leest mijn zus al mijn blogs en bundelt ze. Het is het laatste stukje wat ik kan nalaten.”

Tips van Ron:

  • Zorg dat je weet wat je belangrijk vindt in het leven en kies je eigen weg. Laat je niet verleiden tot een behandeling die niet past bij jouw leven.
  • Zoek contact met lotgenoten op kanker.nl. Zet je hart open en ga schrijven. Of lees de verhalen van anderen.
     

Gesprek
 

Lees ook de andere ervaringsverhalen:

  • Natalie pakte de regie over haar behandeling
  • Cees vroeg twee keer een second opinion aan
  • Mique nam 3 maanden bedenktijd
  • Dubbelportret van Anja en haar arts Tineke Smilde