Het verhaal van Marjo

Marjo

Marjo’s partner Tom schrijft veel op kanker.nl over zijn prostaatkanker. Marjo leest af en toe mee, maar wil zijn ziekte nog niet te veel laten binnenkomen. “Als Tom echt ziek wordt, zal ik me meer gaan inlezen. Nu wil ik vooral genieten van onze tijd samen.”

Tekst: Renske Prevo, augustus 2018

“Jij snapt niet wat ik meemaak”, zegt Tom regelmatig. Dat is ook zo. Ik kan niet voelen wat hij voelt, maar de angst deel je wel samen. Bij elke controle, bij elk ziekenhuisbezoek, bij elke behandeling, voel ik dezelfde angst en spanning. En bij elke goede uitslag van de PSA-waarde, ben ik net zo blij en trakteer ik op mijn werk om het te vieren.”

Uitlaatklep
“We gaan heel anders met de ziekte om. Tom is heel open en wil altijd alles precies weten. Hij heeft bijvoorbeeld zijn hele operatie teruggezien op YouTube. En als hij iets moeilijk vindt, dan schrijft hij dat van zich af in zijn blogs. Voor mij is prettig dat Tom op kanker.nl een uitlaatklep heeft en zijn ervaringen kan delen met lotgenoten. Daar snappen en voelen anderen hoe hij zich echt voelt. Natuurlijk lees ik al zijn blogs, en soms verhalen van anderen. Het is fijn om te lezen hoe zij met de ziekte omgaan, maar het liefst wil ik alle narigheid ver van me afhouden. Het voelt ook als een soort voyeurisme om verhalen te lezen van mensen die ik niet ken.”

Struisvogel
Praten over kanker vind ik moeilijk. Ik wil mijn verdriet niet toelaten en ben dan een echte struisvogel. Dan steek ik liever mijn kop in het zand, dan dat ik erover moet gaan piekeren of lezen. Tom trekt mij soms achter de computer omdat hij vindt dat ik bepaalde ervaringsverhalen op kanker.nl echt moet lezen. Het is lief bedoeld, want hij wil me waarschijnlijk beschermen en voorbereiden voor de moeilijke periode die er onvermijdelijk aan gaat komen. Maar ik geniet liever van de goede tijd die we nu nog hebben.”

Genieten van het nu
“Natuurlijk ben ik er in gedachten wel mee bezig. Toen ik laatst twee lieve oude mensen door de Albert Heijn zag schuifelen, vond ik dat wel confronterend. Ik dacht: dat heb ik straks niet! Dan word ik wel verdrietig. Maar, ik heb goede hoop dat Tom en ik nog zo lang mogelijk bij elkaar blijven. Tom is dan wel ziek, maar je merkt het nog niet zo heel erg. Wel is hij bijvoorbeeld vaak moe en heeft veel klachten van de behandelingen, zoals incontinentie. Maar de kanker is nog niet uitgezaaid. Als we verder komen in het proces, zal ik waarschijnlijk actiever zijn en meer ervaringsverhalen en informatie lezen. Ik vind het een fijn idee dat ik dit platform achter de hand heb voor als het nodig is. Dan ben ik er waarschijnlijk meer klaar voor. Tot die tijd wil ik vooral leven! En genieten van het nu met Tom.”

Lees hier het verhaal van haar partner Tom

Bekijk hier het profiel van Tom op kanker.nl