Lymfeklieroperatie bij zaadbalkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij zaadbalkanker is het soms nodig de lymfeklieren achterin de buik te verwijderen. Dit heet een retroperitoneale lymfeklierdissectie (RPLND). Hier lees je wanneer zo’n operatie nodig is en wat je kunt verwachten.

Lees op deze pagina over:

Lymfeklieroperatie bij zaadbalkanker zonder uitzaaiingen

Heb je zaadbalkanker zonder uitzaaiingen (stadium 1)? En gaat het om een non-seminoom? Dan kun je na het verwijderen van je zaadbal kiezen voor een operatie waarbij de arts ook de lymfeklieren achter in je buik wegneemt. Dit heet een retroperitoneale lymfeklierdissectie (RPLND).

Deze operatie gebeurt dan uit voorzorg. In de lymfeklieren kunnen namelijk al heel kleine uitzaaiingen zitten: micro-uitzaaiingen of micro-metastases. Met deze operatie voorkom je dat de kanker groeit en verder uitzaait.

Heb je een seminoom? Dan is bij stadium 1 een lymfeklieroperatie uit voorzorg niet nodig.

Lymfeklieroperatie bij uitgezaaide zaadbalkanker (stadium 2 of 3)

Na chemotherapie voor uitgezaaide zaadbalkanker zijn er soms nog steeds afwijkingen zichtbaar op de lymfeklieren waar eerder uitzaaiingen waren. Het kan gaan om kankercellen of om een voorstadium van zaadbalkanker (teratoom). Dan adviseert de arts de afwijkende lymfeklieren weg te nemen met een operatie. Deze behandeling biedt kans op genezing.

Hoe gaat een lymfeklieroperatie?

Voor de operatie ga je onder narcose. De operatie kan op verschillende manieren gebeuren.

Operatie via een snee in de buik

Soms opereert de arts via een snee in je buik. Eerst legt de arts de darmen opzij. Daarna verwijdert de arts de lymfeklieren achter in je buik. Na de operatie blijf je ongeveer een week in het ziekenhuis, soms langer. Het herstel thuis duurt ongeveer 2 tot 3 maanden.

Kijkoperatie met een robot

Soms opereert de arts met een operatierobot (Da Vinci-robot). De arts bedient de robot met een soort joystick. De robot heeft robotarmen waaraan operatie-instrumenten zitten. Ook heeft de robot een kleine camera met 3D-beeld waarmee de arts in de buikholte kan kijken.

Na de operatie blijf je nog een paar dagen in het ziekenhuis, soms langer. Het herstel thuis duurt een paar weken.

Weefselonderzoek na de operatie

De patholoog bekijkt het weggenomen weefsel onder de microscoop om te kijken of er nog kankercellen in zitten. Je krijgt de uitslag na ongeveer 2 weken.

Meestal vindt de patholoog geen kankercellen meer. Zitten er toch nog kankercellen in de klieren? Dan krijg je meestal opnieuw chemotherapie.

Gevolgen en complicaties na de lymfeklieroperatie

Na de operatie kun je last krijgen van:

  • Verstoorde zaadlozing door zenuwschade (droog orgasme). Bij een orgasme gaat je sperma de ‘verkeerde’ kant op. Het komt in je blaas terecht. Dat kan geen kwaad. Je plast het vanzelf weer uit. De kans op deze complicatie hangt af van hoe uitgebreid de operatie is. Een verstoorde zaadlozing kan tijdelijk of permanent zijn. Je arts vertelt je er meer over.
  • Wondinfectie.
  • Darmen die vertraagd op gang komen. Dit duurt soms een paar dagen.
  • Lekkage van lymfevocht in de buik. Dit komt weinig voor. De lekkage kan na een paar dagen over zijn. Als het langer duurt, is het soms nodig om een speciaal vetarm dieet te gebruiken (MCT-dieet).

Colofon

Met medewerking van:

Foto Richard Meijer

Dr. Richard Meijer

Uroloog-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die zaadbalkanker hebben (gehad)

Foto Martine Folsche

Martine Folsche, MANP

Verpleegkundig specialist, Erasmus MC

Linkedin

Logo Stichting Zaadbalkanker

Stichting Zaadbalkanker

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2022