Placental Site Trophoblastic Tumor (PSTT)

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een placental site trofhoblastic tumor (PSTT) is een heel zeldzame soort kanker van de placenta. Op deze pagina lees je meer over de behandeling en prognose van deze kwaadaardige trofoblastziekte.

Lees op deze pagina over:

Wat is een placental site trophoblastic tumor (PSTT)?

PSTT is een kwaadaardige tumor die ontstaat uit achtergebleven placentaweefsel in de wand van de baarmoeder. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 2 vrouwen de diagnose PSTT.

PSTT ontstaat bijna altijd na een voldragen zwangerschap. Dit kan direct na de zwangerschap zijn, maar ook jaren daarna.

Een PSTT groeit langzaam. Als de tumor niet behandeld wordt, kan hij doorgroeien in de spierlaag van de baarmoeder en/of in bloedvaten.

Uitzaaiingen komen niet vaak voor. Als de ziekte uitzaait, is dat meestal naar het bekken of de longen.

PSTT en baarmoederkanker: wat is het verschil?

PSTT is iets anders dan baarmoederkanker. Bij baarmoederkanker ontstaat de kanker uit cellen in de slijmvlieslaag van de baarmoeder. Bij PSTT ontstaat de tumor uit cellen van de placenta.

Klachten bij een PSTT

PSTT geeft in het begin vaak geen klachten of symptomen. De kwaadaardige cellen maken weinig zwangerschapshormoon (hCG) aan. Daardoor is het moeilijk om de ziekte op te sporen.

Als er wel klachten ontstaan, gaat het meestal om bloedverlies uit de vagina.

Onderzoek en diagnose van PSTT

Je krijgt een gynaecologisch onderzoek, echoscopisch onderzoek en weefselonderzoek. 

Daarnaast onderzoekt de arts hoeveel zwangerschapshormoon (hCG) er in je bloed aanwezig is. De hoeveelheid van dit zwangerschapshormoon geeft aan hoeveel actieve trofoblastcellen er zijn. Het hCG is vaak laag.

Om de diagnose te kunnen stellen, is er vaak een hysteroscopie of curettage nodig. Hysteroscopie is een kijkoperatie van de baarmoeder. Bij een curettage schraapt de arts met een soort lepeltje wat slijmvlies of zwangerschapsweefsel weg uit je baarmoeder.

Na de diagnose PSTT krijg je vaak meer onderzoeken. Meestal krijg je dan een MRI-scan. Hiermee kan de arts vaststellen hoever de tumor zich heeft uitgebreid, en of er uitzaaiingen zijn. Zo kan de arts bepalen welke behandeling het meest geschikt is.

Behandeling van PSTT

Chemotherapie werkt minder goed bij een PSTT dan bij andere trofoblastziekten. Daarom adviseert de arts bij deze soort tumor meestal een operatie waarbij je baarmoeder verwijderd wordt.

Soms krijg je ook nog chemotherapie. Bijvoorbeeld als je uitzaaiingen hebt. Of als er veel tijd zit tussen je laatste zwangerschap en de diagnose PSTT.

Vooruitzichten bij een PSTT

De vooruitzichten voor vrouwen met een PSTT zijn goed. De kans op genezing is erg afhankelijk van het stadium. Je arts kan je vertellen wat de vooruitzichten zijn in jouw situatie.

Controle na de behandeling

Na de behandeling kom je nog 5 jaar op controle.

Extra ondersteuning

Er zijn verschillende zorgverleners die je extra kunnen begeleiden bij klachten bij kanker. Zowel in als buiten het ziekenhuis. Zoek via kanker.nl hulpverleners die ervaring hebben met kanker.  

Voor hulp en ondersteuning kun je ook bellen of mailen met patiëntenorganisatie Olijf.

Colofon

Met medewerking van:

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

Illustratie vrouwen

Vrouwen die trofoblastziekten hebben (gehad)

Werkgroep Trofoblast Tumoren

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2021