Wat zijn trofoblastziekten?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Trofoblastziekten kunnen tijdens of na een zwangerschap in de placenta ontstaan. De meest voorkomende trofoblastziekte is een molazwangerschap. Dit is een goedaardige ziekte die soms kwaadaardig kan worden. Trofoblastziekten kunnen ook kwaadaardig zijn. Dan is het kanker. 

Hoe ontstaan trofoblastziekten?

Trofoblastziekten ontstaan door een ongecontroleerde deling van trofoblastcellen. Dit zijn de cellen die de placenta (gaan) vormen tijdens een zwangerschap.

Trofoblastziekten kunnen ontstaan na een gewone zwangerschap, miskraam of abortus. Soms pas jaren later. 

De trofoblastcellen produceren het zwangerschapshormoon hCG. Het hCG is een belangrijke merkstof voor de ziekteactiviteit.

Goedaardige trofoblastziekten

De meest voorkomende trofoblastziekte is een molazwangerschap. Deze ziekte is niet kwaadaardig. Lees verder over molazwangerschap en de behandeling van een molazwangerschap.

Exaggerated Placental Site Reaction (EPS) en Placental Site Nodule (PSN) zijn ook goedaardige trofoblastziekten. Ze zijn heel zeldzaam.

Kwaadaardige trofoblastziekten - Gestational Trophoblastic Neoplasia (GTN)

Sommige soorten trofoblastziekten zijn kwaadaardig en dus een vorm van kanker. De naam voor deze groep ziekten is GTN.

Een kwaadaardige trofoblastziekte kan via het bloed uitzaaien naar de longen, vagina, lever, milt en hersenen. Heel soms zaait een kwaadaardige trofoblastziekte uit naar de lymfeklieren. Uitzaaiingen klinkt ernstig, maar ze zijn vaak goed te behandelen.

Laag risico GTN

Een mola-zwangerschap verdwijnt soms niet spontaan. Dat gebeurt bij 15 tot 20 op de 100 vrouwen die behandeld worden voor een mola-zwangerschap. Dit wordt soms ook wel een voorstadium van kanker genoemd. 

Er is dan chemotherapie nodig om te genezen. De kans op genezing is heel groot. Lees meer over chemotherapie na een mola-zwangerschap.

Hoog risico GTN

Er zijn ook kwaadaardige trofoblastziekten waarbij een uitgebreidere behandeling nodig is. Die vallen onder de groep hoog risico GTN. Het gaat dan om deze ziekten:

Lees verder over kwaadaardige trofoblastziekten en de behandeling van kwaadaardige trofoblastziekten.

schema trofoblastziekten

Hoe vaak komt trofoblastziekte voor?

In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 250 vrouwen de diagnose trofoblastziekte. Gemiddeld is dat 1 tot 2 keer op de 1.000 zwangerschappen. 

Kwaadaardige vormen van trofoblastziekten zijn zeldzaam en komen enkele keren per jaar voor in Nederland.

Deze tekst is gemaakt in samenwerking met de landelijke Werkgroep Trofoblast Tumoren (WTT) en gebaseerd op de website www.voorhetgesprek.nl/trofoblastziekten.

Colofon

Met medewerking van:

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

Illustratie vrouwen

Vrouwen die trofoblastziekten hebben (gehad)

Werkgroep Trofoblast Tumoren

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2021