Operatie bij thymuskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

De behandeling van een tumor in de thymus is bijna altijd een operatie. De chirurg verwijdert de gehele thymus inclusief de tumor. Dit heet een radicale thymectomie. Afhankelijk van het stadium van de ziekte verwijdert hij ook omliggende structuren, zoals het hartzakje, bepaalde bloedvaten en weefsel uit de longvliezen of de longen.

Sternotomie

De chirurg verwijdert de tumor door middel van een mediane sternotomie. Bij deze operatie wordt het borstbeen (sternum) in de lengterichting geopend. De chirurg maakt eerst een snede door de huid. Daarna zaagt hij het borstbeen in de lengte doormidden. Hierdoor kan hij de borstkas openen om zo het afwijkende weefsel te verwijderen.

Na afloop van de operatie legt hij beide helften van het borstbeen weer tegen elkaar aan en maakt hij deze door middel van staaldraadjes vast. Deze draadjes worden zo aangebracht dat ze achter het borstbeen in elkaar gevlochten kunnen worden. Soms kun je de uiteinden onder de huid voelen. De staaldraadjes blijven de rest van je leven zitten.

Om het litteken zo klein mogelijk te houden, wordt de huid bij deze ingreep naar binnen toe gehecht. De hechtingen lossen vanzelf op. Na de operatie krijg je 1 of meerdere drains om wondvocht en eventuele lucht af te voeren.

Laterale thoracotomie

Bevindt de tumor zich voornamelijk in 1 helft van de borstkas, dan is een laterale thoracotomie een mogelijkheid. Hierbij opent de chirurg slechts 1 helft van de borstkas.

Robotchirurgie

In het Maastricht UMC+ en het Antoni van Leeuwenhoek bestaat de mogelijkheid om de tumor te verwijderen met behulp van een robot. Een robotoperatie is een kijkoperatie. De chirurg maakt kleine sneden aan de zijkant van de borst. Via deze sneetjes brengt hij microchirurgische instrumenten door buisjes in de borstkas. Deze fijne instrumenten zitten vast aan robotarmen, die door de chirurg bestuurd worden.

De operatierobot heeft een speciale camera waarmee de chirurg in de borstkas kan kijken. Deze manier van opereren is precies en veel minder ingrijpend dan een gewone operatie. Hierdoor hoef je minder lang opgenomen te worden en heb je minder (grote) littekens.

Complete verwijdering tumor soms niet mogelijk

Soms is het niet mogelijk de hele tumor te verwijderen. De chirurg zal dan zoveel mogelijk tumorweefsel verwijderen om zo je klachten te verlichten. Daarna kun je nog bestraling en/of chemotherapie krijgen.

Blijkt uit de CT-scan dat de tumor niet compleet verwijderd kan worden? Dan kun je eerst voorbehandeling met chemotherapie en/of bestraling krijgen. Het doel hiervan is het kleiner maken van de tumor, waardoor er tijdens de operatie zoveel mogelijk tumorweefsel weggehaald kan worden.

Gevolgen van de operatie

Een operatie bij een tumor van de thymus heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. De wond kan nabloeden of er kan een infectie optreden. Ook is er een risico op aderverstopping door een bloedstolsel. Dit heet trombose.

Bij mensen met myasthenie (spierzwakte) probeert de arts te voorkomen dat na de operatie langdurige beademing nodig is.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

Foto Monique Hochstenbag

Dr. Monique Hochstenbag

Longarts, Maastricht UMC+

Persoonlijke pagina

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2017