Informatie over de thymus (zwezerik)

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De thymus is een orgaan in de borstkas. Hij ligt vlak achter het borstbeen en dicht bij het hart. Een andere naam voor thymus is zwezerik.

De thymus is vooral actief bij kinderen, tot de puberteit. Daarna verschrompelt de thymus en komt er vetweefsel voor in de plaats. De thymus verdwijnt meestal niet helemaal. Vaak blijft een deel van de thymus over. Dit deel is niet bij iedereen even groot. Ook als de thymus klein is, kan er een tumor in ontstaan.

Thymus

De thymus ligt in de borstkas, vlak achter het borstbeen en in de buurt van het hart.

Hoe ziet de thymus eruit?

De thymus bestaat uit 2 helften, die kwabben heten. Elke kwab bestaat uit kleinere kwabben. De buitenlaag van de thymus bestaat uit epitheelcellen. Thymuskanker ontstaat in de epitheelcellen.

Wat doet de thymus?

De thymus is belangrijk bij je afweer. De cellen in de thymus beschermen je tegen bacteriën, virussen en schimmels. Die cellen zijn een soort witte bloedcellen. Ze heten ook wel T-cellen of T-lymfocyten. De ‘T’ is van thymus.

De thymus  zorgt er ook voor dat er geheugencellen worden gemaakt. Als je ziek wordt van een bacterie of virus, maakt je lichaam afweerstoffen. De geheugencellen onthouden dit. Ze komen in actie als je later opnieuw in contact komt met dezelfde bacterie of virus. Je lichaam maakt dan snel de goede afweerstoffen. Zo word je niet nog een keer ernstig ziek van dezelfde bacterie of hetzelfde virus.

Het is heel belangrijk dat je afweersysteem goed opgebouwd wordt. De thymus speelt een rol bij het bouwen van het afweersysteem.  Na de puberteit is je afweersysteem sterk genoeg. De thymus wordt dan minder belangrijk.  Bij de meeste volwassenen is de thymus gekrompen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Monique Hochstenbag

Dr. Monique Hochstenbag

Longarts, Maastricht UMC+

illustratie-arts-man

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

foto Florit Marcuse

Florit Marcuse, MSc.

Arts-onderzoeker Thymustumoren, Maastricht UMC+

LinkedIn

Logo Longkanker Nederland

Longkanker Nederland

Patiëntorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2022