Bestraling bij talgklierkanker

Opslaan

Bestraling bij talgklierkanker kan plaatsvinden als een operatie niet mogelijk is. Of als de patiënt geen operatie wil. Het is echter verstandig de tumor zo mogelijk operatief te verwijderen.

Bestraling kan ook plaatsvinden bij uitzaaiingen. Bestraling van de plaats waar de uitzaaiing zit is dan bedoeld om de ziekte te remmen of klachten te verlichten. Dit heet een palliatieve behandeling.

Bijwerkingen van bestraling

Bestraling heeft bijwerkingen. Bestraling van de oogleden leidt in veel gevallen tot klachten van droge ogen. Soms gaan die klachten over. Maar soms blijven ze bestaan. Dan is het nodig continu oogdruppels en zalf te gebruiken.

Hoe werkt bestraling?

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. Bestraling is een plaatselijke behandeling: het deel van het lichaam waar de tumor zit of eerst zat wordt bestraald. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.

De straling komt uit een bestralingstoestel. De straling gaat van buitenaf door de huid heen. De radiotherapeut bepaalt nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar je wordt bestraald. De radiotherapeutisch laborant voert de bestralingen uit.

Bestraling bij kanker

Deze video laat zien hoe uitwendige bestraling in zijn werk gaat.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2016

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Van den Bosch, W.A. (oogarts), Dr. Van Leeuwen, R.L. (dermatoloog)