Synoviosarcoom

Opslaan

Synoviosarcoom is kanker van de weke delen. Deze kwaadaardige tumor kan in weke delen overal in het lichaam ontstaan. Maar meestal in de steunweefsels van de benen en de armen. Soms in de buurt van gewrichten maar niet in de gewrichten zelf. 

De naam synoviosarcoom is verwarrend omdat men vroeger dacht dat deze tumor uitging van het synovium. Dit is de naam voor het slijmvlies dat gewrichtsholten en de scheden rondom pezen en slijmbeurs bekleedt. Deze tumor ontstaat niet in het synovium. Een tumor die wel ontstaat in dit slijmvlies heet reusceltumor.

Synoviosarcoom is zeldzaam maar wel een van de meer voorkomende wekedelentumoren. Het is een kwaadaardige kankersoort die meestal snel groeit. 

Een synoviosarcoom kan op alle leeftijden voorkomen. Maar ontstaat veel vaker dan andere sarcomen bij tieners en jongvolwassenen.

Wat is een sarcoom?

Een sarcoom is een kwaadaardige tumor in het ondersteunende weefsel. Bijvoorbeeld in de spieren, zenuwen, bloedvaten, lymfevaten, bindweefsel, kraakbeen, vet en bot.

Deze weefsels komen in het hele lichaam voor. Een sarcoom kan dan ook overal in het lichaam ontstaan.

Sarcomen zijn zeldzame tumoren. Ze worden vaak niet als sarcomen herkend, maar worden bijvoorbeeld aangezien voor sportblessures of goedaardige gezwellen. 

Er bestaan meer dan 50 soorten sarcomen. Er zijn 2 categorieën:

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: april 2015

Dit artikel is geschreven door Patiëntenplatform Sarcomen, kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Coevorden, F. van (chirurg-oncoloog), Dr. Steeghs, N. (medisch oncoloog)