Wat is strottenhoofdkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Strottenhoofdkanker is kanker van het strottenhoofd. Een tumor kan op verschillende plekken in het strottenhoofd ontstaan. Meestal ontstaat de tumor op de stembanden, soms erboven en soms eronder.

Welke klachten strottenhoofdkanker geeft, ligt aan de plek van de tumor. De meest voorkomende symptomen van strottenhoofdkanker zijn: heesheid, pijn in de keel die uitstraalt naar de oren, moeite met slikken en een benauwd gevoel.

Het strottenhoofd

Het strottenhoofd zit in de hals. Het is goed te voelen, omdat er kraakbeen om heen zit. Onder het kraakbeen zitten de stembanden en het strotklepje.

Het strottenhoofd is belangrijk bij praten, ademhalen en slikken. Lees verder over de opbouw en werking van het strottenhoofd.

Hoe vaak komt strottenhoofdkanker voor?

In 2023 kregen 624 mensen de diagnose strottenhoofdkanker. Daarvan is het grootste deel man. De ziekte komt meestal voor boven de 50 jaar. Roken is de belangrijkste risicofactor voor strottenhoofdkanker.

Vijf jaar na de diagnose is ongeveer 70% van de patiënten nog in leven. Bekijk de overlevingscijfers van strottenhoofdkanker.

Voorstadium van strottenhoofdkanker

In het weefsel van het strottenhoofd kunnen veranderingen optreden. Die veranderingen zijn nog geen strottenhoofdkanker, maar kunnen dat wel worden. Zo’n weefselverandering heet een voorstadium.

Klachten die kunnen wijzen op een voorstadium zijn: heesheid die lang duurt en een aanhoudend geïrriteerd gevoel in de keel. Zonder behandeling kan dit strottenhoofdkanker worden. Het voorstadium kan weggehaald worden met een laserbehandeling en met bestraling.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

Foto Lisette Draaijer

Lisette Draaijer

Physician assistant, Radboudumc

Linkedin

Illustratie mensen

Mensen die strottenhoofdkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2019