Voeding bij strottenhoofdkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Veel mensen met een tumor in het hoofd-halsgebied hebben problemen met voeding. Eten en drinken zoals je gewend bent, lukt soms niet meer. Dat kan heel ingrijpend zijn.

De problemen met eten en drinken kunnen door de tumor zelf komen, maar ook door de behandeling.

Hieronder lees je beknopte informatie over de meest voorkomende problemen. Op de website voedingenkankerinfo.nl vind je per klacht meer informatie en een aantal tips die kunnen helpen.

Moeite met kauwen en slikken

Het kauwen van eten kan moeilijk gaan door een tumor in de mond, keel of strottenhoofd. De tumor kan in de weg zitten of zorgen voor pijn tijdens het kauwen. Kauwen wordt ook moeilijk als je geen gebit hebt.

Ook het doorslikken van eten en drinken kan moeilijk gaan. Een tracheostoma kan slikproblemen geven, omdat de slokdarm niet goed open gaat. Het eten kan niet goed verder van de keel naar de slokdarm en blijft steken achter in de keel.

Lees meer informatie en tips bij kauw- en slikproblemen.

Droge mond

Een droge mond komt veel voor bij hoofd-halskanker. Het droge gevoel in de mond kan na een aantal maanden over gaan, maar kan ook blijvend zijn.

De oorzaak van een droge mond is te weinig speeksel. Door de behandeling kunnen speekselklieren beschadigen, waardoor ze minder speeksel maken. Lees meer informatie en tips voor een droge mond.

Pijnlijke mond

Een tumor in de mond of de keel doet vaak veel pijn. Ook de behandeling kan pijn in de mond veroorzaken.

Het slijmvlies van de mond kan door bestraling of chemotherapie beschadigen en gaan ontsteken. Dit heet orale mucositis. Bekijk meer informatie en de voedingstips bij een pijnlijke mond.

Veel slijm

Een tumor in de mondholte kan ervoor zorgen dat er meer speeksel in de mond komt. Ook kan het lijken dat er meer slijm is.

Het slijm kan taai zijn, of je kunt moeite hebben met slikken. Misschien kunnen deze tips helpen.  

Vieze of minder smaak

Een vieze smaak in de mond kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld zweren of wondjes in de mond.

De smaak van eten verandert vaak door bestraling en chemotherapie of als je een tracheostoma hebt. Bekijk welke voedingstips kunnen helpen als je smaak veranderd is.  

Misselijkheid en braken

Door een behandeling met chemotherapie of doelgerichte therapie kun je misselijk worden of gaan overgeven. Veel braken kan als gevolg hebben dat je uitdroogt. Lees verder over misselijkheid.

Ondervoeding

Voeding is belangrijk voor de conditie. Bij mensen met hoofd-halskanker is er een kans op een tekort aan voedingsstoffen. Dit heet ondervoeding. Als je bijvoorbeeld weinig eet omdat eten en drinken pijn doet of moeilijk gaat, kun je een tekort krijgen.

Omdat voeding zo belangrijk is, bekijkt de verpleegkundige of diëtist regelmatig of je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Het kan zijn dat er sondevoeding nodig is om op kracht te komen.

Verstopping (obstipatie)

Veel mensen met hoofd-halskanker hebben last van verstopping. Dat komt meestal door de pijnstillende medicijnen zoals morfine die verstopping als bijwerking hebben. Daarom krijgt je bij de morfine ook laxeermiddelen. Deze voedingstips kunnen ook helpen.

Het eten zakt niet

Als er littekens in de keelholte of aan het begin van de slokdarm zitten, kan de slokdarm smaller zijn. Dit zorgt ervoor dat het eten blijft steken of minder makkelijk naar beneden zakt. Een ander woord hiervoor is passageklachten.

De vernauwing gaat niet vanzelf weg. In het ziekenhuis kan de slokdarm worden opgerekt (dilateren) waardoor het eten weer makkelijker zakt. Bekijk welke voedingstips kunnen helpen, zoals het eten van zachte voeding.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Merel van Veen-Wagensveld

Dr. ir. Merel van Veen-Wagensveld

Voedingswetenschapper

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2019