Voeding en slokdarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Door slokdarmkanker kunnen er problemen met eten en drinken ontstaan. Hieronder lees je beknopte informatie over de meest voorkomende klachten. Via de links in de teksten vind je uitgebreidere informatie en tips op voedingenkankerinfo.nl.

Problemen met slikken of het zakken van eten

Problemen met het zakken van het eten door de slokdarm komen veel voor bij slokdarmkanker. Er kunnen allerlei redenen voor zijn. Het eten kan bijvoorbeeld niet goed zakken als de slokdarm nauwer is door de tumor. Ook als er littekenweefsel zit na een operatie, kan het eten moeilijker zakken. 

Ook hebben veel mensen met slokdarmkanker problemen met het slikken. Als je niet goed kunt slikken, is dat erg vermoeiend. Je kunt er bang en gestrest van raken. De arts, een diëtist of logopedist kunnen helpen bij problemen met het slikken. Lees meer informatie en de tips bij slikproblemen

Brandend maagzuur bij slokdarmkanker

Mensen met slokdarmkanker hebben vaak last van brandend maagzuur. Een ander woord voor brandend maagzuur is zuurbranden. 

De oorzaak van brandend maagzuur kan de buismaag zijn. Een buismaag is een vervangende slokdarm die je krijgt na een slokdarmoperatie. De chirurg maakt de buismaag van een stuk van de maag.  Ook een stent in de slokdarm kan zorgen voor brandend maagzuur. Een stent is een buisje die de arts in de slokdarm kan brengen, bijvoorbeeld als de slokdarm dichtgedrukt wordt door de tumor. Door de stent gaat het voedsel beter door de slokdarm. 

Bij een stent of een buismaag kan het maagsap en de maaginhoud sneller in de slokdarm komen, waardoor het brandende gevoel ontstaat. Vaak is dit een klacht die lange tijd aanhoudt. 

Bespreek je problemen met de arts of verpleegkundige, mogelijk helpen maagzuurremmers. Tips die ook kunnen helpen, vind je hier.  

Een zere mond na slokdarmkanker

Bij slokdarmkanker is chemoradiatie een behandeling. Chemoradiatie is een combinatie van bestraling en chemotherapie. Door chemoradiatie kan het slijmvlies van de mond beschadigen en de mond pijn doen. Artsen noemen dit ook wel ‘orale mucositis’. De klachten verdwijnen meestal een paar weken na de behandeling. 

Lees meer over een pijnlijke mond en welke tips er zijn bij pijn in de mond. Een goede mondverzorging is erg belangrijk, net als voldoende drinken.  

Dumpingsyndroom bij slokdarmkanker

Als de maag of een deel van de maag verwijderd is, komt het eten sneller en in grotere hoeveelheden in de dunne darm. Dit heet dumping en geeft vaak allerlei klachten. Vooral bij drinken en vloeibaar eten ontstaan er problemen. 

Voorbeelden van klachten die een halfuur tot een uur na de maaltijd kunnen ontstaan zijn diarree, een opgeblazen buik en buikkramp. Je kunt ook langer na de maaltijd last krijgen. Zweten, trillen, duizeligheid of problemen met concentreren zijn klachten die zo’n anderhalf tot twee uur na de maaltijd ontstaan. 

Lees meer informatie of tips over dumping. Soms helpt andere voeding of helpen medicijnen. Bespreek je klachten met je arts of een diëtist.  

Vitamine B12-tekort bij slokdarmkanker

Mensen met een buismaag hebben kans op een tekort aan vitamine B12. Een van de oorzaken is dat de maag geen intrinsieke factor meer maakt. Deze stof is nodig om vitamine B12 op te nemen uit het eten.

Je kunt een tekort merken aan vermoeidheid, duizeligheid, concentratieproblemen en bloedarmoede. Laat deze klachten aan je arts of diëtist weten. Hij of zij kan onderzoeken of je inderdaad een tekort aan vitamine B12 hebt. Als dat zo is, kan de arts je vitaminepillen of injecties met vitamine B12 voorschrijven.  

Afvallen na slokdarmkanker 

Mensen die geopereerd zijn en een buismaag hebben, vallen vaak veel af. Het afvallen kan bijvoorbeeld komen door minder zin om te eten, een kleinere maag waardoor je sommige dingen niet goed kunt eten, of bijvoorbeeld diarree. Lees de tips die mogelijk kunnen helpen om af te vallen zoveel mogelijk te beperken.  

Diarree bij slokdarmkanker

Veel mensen die geopereerd zijn aan de slokdarm hebben last van diarree. Er zijn meerdere oorzaken van de diarree. De vertering van het eten kan minder goed gaan, bijvoorbeeld omdat het eten sneller door de maag en de darmen gaat. Er zijn een aantal tips bij diarree, maar bespreek de klachten ook met je arts of verpleegkundige. 

Zoek een diëtist 

Als je last hebt van 1 of meer van deze klachten, vraag dan persoonlijk advies over jouw situatie. Bijvoorbeeld aan een diëtist. Zoek altijd iemand die ervaring heeft met het begeleiden van mensen met kanker. 

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-deskundige-vrouw

Suzanne Vonk, MSc.

Diëtist en onderzoeksmedewerker, Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Foto José Breedveld

Dr. José Breedveld

Diëtist en onderzoeker, senior coördinator voeding en kanker, Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Foto Merel van Veen-Wagensveld

Dr. ir. Merel van Veen-Wagensveld

Coördinator voeding en kanker, Wereld Kanker Onderzoek Fonds

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2020