Gevolgen

Afvallen door slokdarmkanker

Opslaan

Mensen die geopereerd zijn en een buismaag hebben, verliezen ongeveer 10% van hun gewicht. Het afvallen kan meerdere oorzaken hebben:

Minder zin om te eten bij slokdarmkanker

Het kan zijn dat je minder zin hebt om te eten als je slokdarmkanker hebt (gehad). Misschien ben je steeds minder gaan eten omdat het slikken moeilijk gaat.
Ook kunnen hoestbuien of problemen met het zakken van het eten ervoor zorgen dat je onvoldoende eet. Het is belangrijk om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen en niet te veel af te vallen. Een diëtist kan hierover voedingsadvies geven.

Het syndroom van de kleine maag

Na een buismaagoperatie is de maag kleiner geworden. Dat komt omdat van (een deel van) de maag een buismaag is gemaakt.

Door een kleinere maag kun je snel vol zitten na het eten of drinken. Ook kun je sneller misselijk zijn na een maaltijd. Die gevolgen noemen we ook wel ‘het syndroom van de kleine maag’.

Enkele tips bij het syndroom van de kleine maag:

  • eet rustig
  • kauw goed 
  • eet kleinere maaltijden, verdeeld over de hele dag 

Speciale voeding na slokdarmkanker

Soms lukt het niet om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen via het gewone eten en drinken. Meestal merk je dat wanneer je veel gaat afvallen. In dit geval kan speciale voeding nodig zijn, zoals drinkvoeding of sondevoeding.

Deze producten zijn anders van samenstelling dan gewone voedingsmiddelen. Er kunnen meer calorieën en eiwitten in zitten en extra vitamines. Een diëtist kan je hierbij het beste begeleiden.   

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: januari 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Bisseling, T.M. (MDL-arts), Dr. Geijsen, E.D. (radiotherapeut), Drs. Haj Mohammed, N. (medisch oncoloog), Jager, M. (ervaringsdeskundige), Dr. Lagarde, S.M. (chirurg-oncoloog)