De diagnose slokdarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na de eerste onderzoeken krijg je de uitslag. Als het inderdaad om slokdarmkanker gaat, breekt een intensieve periode aan. Iedereen heeft zijn eigen manier om met deze boodschap om te gaan en dit te delen met naasten.

Lees op deze pagina over:

Onzekere periode

Misschien is bij de uitslag al bekend of er uitzaaiingen zijn. Maar meestal zijn daar extra onderzoeken voor nodig. Dan wordt ook duidelijk welke behandelingen het best passen bij jouw situatie.

Er volgt nu dus een onzekere tijd. Het kan een paar weken duren voordat je weet waar je aan toe bent.

In gesprek met je arts

De diagnose slokdarmkanker hoor je in een gesprek met je arts. Je arts vertelt in welk stadium de ziekte is en welke behandelingen daarbij passen. Dat staat in het behandelplan. Het kan fijn zijn om in deze fase ook contact te hebben met je huisarts. Hij of zij kent jou en je situatie vaak wat beter en kan je begeleiden.

Bekijk tips voor het gesprek met je arts.

Kinderwens en slokdarmkanker

De behandeling van slokdarmkanker kan gevolgen hebben voor het krijgen van kinderen in de toekomst. Heb je een kinderwens? Dan is het belangrijk om dit voor de start van de behandeling met je arts te bespreken.

Ziekenhuizen voor slokdarmkanker 

Het is belangrijk dat je de behandelingen krijgt in een ziekenhuis waar veel ervaring is met slokdarmkanker. Lees meer over ziekenhuizen voor slokdarmkanker.

Casemanager: een vast aanspreekpunt 

Tijdens de onderzoeken en behandeling krijg je verschillende behandelaars. Het is dan handig om een vast aanspreekpunt te hebben. Dit heet een casemanager. Steeds meer ziekenhuizen werken met casemanagers. Een casemanager is jouw vaste aanspreekpunt in het ziekenhuis. Hij of zij houdt overzicht over het hele traject en heeft contact met de verschillende behandelaars. Bespreek met je behandelend arts wie je aanspreekpunt is.

Patiëntenorganisatie voor slokdarmkanker

SPKS Leven met maag- of slokdarmkanker is de patiëntenorganisatie voor mensen met maag- en slokdarmkanker. SPKS behartigt de belangen van patiënten. Je kunt bij hen terecht voor contact met mensen die slokdarmkanker (gehad) hebben. En je kunt er informatie vinden over leven met slokdarmkanker en de gevolgen ervan.

SPKS is samen met 18 andere kankerpatiëntenorganisaties aangesloten bij de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).

Colofon

Met medewerking van:

Foto Nadia Haj Mohammad

Drs. Nadia Haj Mohammad

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Linkedin

logo DUCG

DUCG

Dutch Upper GI Cancer Group

Website

Illustratie mensen

Mensen die slokdarmkanker hebben (gehad)

SPKS

Patiëntenorganisatie voor mensen met maag- of slokdarmkanker

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2022