Wat is…?

Schildklierkanker

Opslaan

Schildklierkanker is kanker van de schildklier. Een ander woord hiervoor is schildkliercarcinoom. Per jaar krijgen ongeveer 700 mensen in Nederland de diagnose schildklierkanker.Lees meer over de symptomen en de risicofactoren.

Er zijn verschillende vormen van schildklierkanker. Ongeveer 90% van de patiënten heeft papillair of folliculair schildkliercarcinoom. De informatie op deze website gaat vooral over deze vormen.

Papillaire en folliculaire schildklierkanker zijn goed te behandelen. Er is dan weinig kans dat de ziekte terugkomt.

Papillaire schildklierkanker

Papillaire schildklierkanker ontstaat uit de follikelcellen van de schildklier. Follikelcellen produceren het schildklierhormoon. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling.

Papillaire schildklierkanker is de meest voorkomende vorm: ongeveer 75% van alle mensen met schildklierkanker heeft papillaire schildklierkanker. 10 jaar na de diagnose zijn 95% van de mensen nog in leven.

Papillaire schildklierkanker groeit meestal langzaam. De kankercellen zijn vaak gevoelig voor behandeling met radioactief jodium. Als de tumor niet behandeld wordt, kunnen de kankercellen uitzaaien naar o.a. de lymfeklieren en longen.

Folliculaire schildklierkanker

Ook folliculaire schildklierkanker ontstaat uit de follikelcellen. Alleen onder de microscoop zijn deze papillaire en folliculaire schildklierkanker van elkaar te onderscheiden.

Ongeveer 15% van de mensen met schildklierkanker heeft de folliculaire variant. De 10-jaars overleving is 80%.

Ook deze vorm groeit langzaam en kan behandeld worden met radioactief jodium. Uitzaaiingen ontstaan meestal in de longen en botten.

Medullaire schildklierkanker

Medullaire schildklierkanker komt minder vaak voor. Ongeveer 5% van de mensen met schildklierkanker heeft deze vorm. De gemiddelde 10-jaars overleving is 70%. Maar bij uitzaaiingen is de kans op langdurige overleving lager: zo’n 20%.

Medullaire schildklierkanker ontstaat uit de C-cellen van de schildklier. De C-cellen maken een ander hormoon: calcitonine. Dit hormoon speelt een rol bij het calciumgehalte in het bloed.

Een medullaire schildkliertumor gedraagt zich vaker agressiever dan de papillaire en folliculaire vormen. Medullaire schildklierkanker kan uitzaaien naar o.a. de longen, lymfeklieren en lever. Een belangrijk verschil is dat medullaire schildklierkanker niet gevoelig is voor behandeling met radioactief jodium.

Medullaire schildklierkanker komt ook voor bij mensen met het MEN-2 syndroom. MEN staat voor multipele endocriene neoplasie. Bij dit syndroom ontstaan tumoren in verschillende organen die hormonen aanmaken.

Anaplastische schildklierkanker

Ook anaplastische schildklierkanker is een zeldzame vorm: het komt voor bij ongeveer 5% van de mensen met schildklierkanker.

Een anaplastische schildklierkanker is heel agressief. Dit betekent dat de tumor snel groeit en uitzaait. De meeste patiënten overlijden binnen 1 tot 2 jaar aan deze tumor.

Ook anaplastische schildklierkanker is niet gevoelig voor radioactief jodium.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: augustus 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Haften, A. van (ervaringsdeskundige), Dr. Keizer, B. van (nucleair geneeskundige), Prof. dr. Links. T.P. (endocrinoloog), Dr. Netea-Maier. R.T. (endocrinoloog)