Gevolgen

Stofwisseling bij schildklierkanker

Opslaan

Is de helft van uw schildklier verwijderd, dan heeft dat niet altijd gevolgen voor de aanmaak van schildklierhormonen. De overblijvende kwab van de schildklier kan meestal namelijk voldoende hormonen maken.

Is uw schildklier volledig verwijderd, dan maakt uw lichaam zelf geen schildklierhormonen meer. Om uw stofwisseling op peil te brengen en te houden, moet u voortaan schildklierhormonen in tabletvorm slikken.

Die tabletten voorkomen een trage stofwisseling en de klachten die daarbij horen zoals:

  • het koud hebben
  • vermoeidheid
  • verstopping
  • gewichtstoename

Het kan een tijd duren voordat duidelijk is wat voor u de juiste hoeveelheid schildklierhormonen is.

Zijn bij de operatie uw bijschildklieren verwijderd of beschadigd, dan kunt u een tekort hebben aan bijschildklierhormoon. U merkt dit door tintelingen in uw vingertoppen en spierkrampen. De arts kan tabletten met calcium en vitamine D voorschrijven tegen deze klachten.

Dosering tabletten schildklierhormoon

Mensen bij wie de hele schildklier is verwijderd moeten levenslang tabletten met schildklierhormoon slikken. Deze tabletten bevatten in het begin een iets hogere dosering van schildklierhormoon dan hun schildklier zelf zou aanmaken als deze gezond zou zijn. Dit geeft minder kans geeft op uitgroei van eventueel achtergebleven schildklierkankercellen.

Deze hogere dosering van schildklierhormoon heeft over het algemeen geen effecten op uw gezondheid of op uw welbevinden. Maar bij langdurig gebruik van een te hoge dosering van schildklierhormoon loopt u mogelijk meer risico op het krijgen van botontkalking en hartklachten. Daarmee zal rekening gehouden worden als u langdurig een hogere dosering moet blijven gebruiken. De arts kan af en toe de dichtheid van de botten controleren met een botscan.

Als u bent genezen, zal na 1 tot 2 jaar de dosering van het schildklierhormoon verlaagd worden naar de normale hoeveelheid, vergelijkbaar met wat uw schildklier zelf zou aanmaken.

 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: augustus 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Dr. Netea-Maier. R.T. (endocrinoloog), Prof. dr. Links. T.P. (endocrinoloog), Dr. Keizer, B. van (nucleair geneeskundige), Haften, A. van (ervaringsdeskundige)