Controle en nazorg bij schaamlipkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na de behandeling van schaamlipkanker is het gebruikelijk dat je nog regelmatig op controle komt. 

De controlebezoeken zijn bedoeld om:

  • eventuele bijwerkingen van de behandeling vast te stellen en te behandelen
  • in een vroeg stadium eventuele terugkeer van de ziekte op te sporen

Ook als je niet meer beter kunt worden, kun je je arts of verpleegkundig specialist blijven zien. Deze kan samen met jou kijken of er behandelingen zijn om je klachten te verminderen of draaglijker te maken, bijvoorbeeld pijnbestrijding.

Heb je last van de gevolgen? 

Tijdens de controle kun je ook met je arts bespreken of je last hebt van de gevolgen van kanker. Bijvoorbeeld of je klachten hebt door de behandeling of last hebt van late gevolgen van de ziekte.   

Misschien maak je je zorgen of heb je last van mentale klachten. Ook dit kun je met je arts bespreken. Als je behoefte hebt aan meer begeleiding kan hij je doorsturen naar bijvoorbeeld een oedeemtherapeut, fysiotherapeut, psycholoog of seksuoloog.

Hoe vaak zijn de controles bij schaamlipkanker?  

Je arts bespreekt met je hoe vaak je op controle kunt komen. Dit hangt af van je conditie en de kans dat de ziekte terugkomt. Meestal blijf je de rest van je leven onder controle. 

Bij schaamlipkanker wordt het volgende controleschema gebruikt: 

  • Eerste en tweede jaar: iedere 3 maanden op controle
  • Derde en vierde jaar: iedere 6 maanden op controle
  • Daarna: elk jaar op controle 

Heb je een voorstadium van schaamlipkanker gehad? Dan blijf je ook lang onder controle bij de arts. Soms zelfs je hele leven.

Angst voor controles 

Iedereen beleeft de controles anders. Het kan zijn dat je het een veilig idee vindt om regelmatig naar het ziekenhuis te gaan. Maar misschien zie je juist op tegen de controles. Bijvoorbeeld omdat je bang bent dat de kanker terugkomt of de ziekte zich heeft uitgebreid. Dit is niet vreemd, veel mensen hebben deze angst.  

Bespreek met je arts hoe je de controles beleeft en wat je wensen zijn. Misschien kun je vaker of minder vaak op controle komen. De controles zijn niet verplicht.  

Als je klachten hebt tussen de controles in 

Misschien heb je tussen de controles door pijn of klachten. Die klachten kunnen door de ziekte komen, maar dat hoeft niet. Bespreek je klachten met je huisarts of vervroeg je afspraak met de arts. Zij kunnen je onderzoeken en proberen de oorzaak van de klachten op te sporen. 

Zelf je vulva controleren

Soms vraagt de gynaecoloog je zelf de vulva te onderzoeken. Je kunt het zelfonderzoek doen met een handspiegel en een goede lamp. Let op veranderingen in kleur of dikte van de schaamlippen en het gebied daaromheen. Controleer ook op zweertjes. Merk je veranderingen op, neem dan contact op met je arts.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Maaike Oonk

Gynaecoloog-oncoloog, UMCG

illustratie-arts-vrouw

Dr. Mariëtte van Poelgeest

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Paula Groenendijk

Verpleegkundige, LUMC

illustratie-vrouwen

Vrouwen die schaamlipkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020