Lymfeklieroperatie bij schaamlipkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Soms is het bij de behandeling van schaamlipkanker nodig om alle lymfklieren in de lies of liezen te verwijderen. Deze operatie heet een lymfeklierdissectie.

Er zijn verschillende redenen voor een lymfeklierdissectie:

Wond in de liezen

Na de operatie heb je een wond in de liezen. Zo’n wond geneest meestal moeilijk en er kunnen makkelijk ontstekingen ontstaan. Daarom brengt de gynaecoloog tijdens de operatie drains aan bij de wond in de lies. Dit zijn slangetjes die het wond- en lymfevocht afvoeren. 

Wanneer er nog maar weinig vocht uit de drains komt, kunnen ze eruit. Gemiddeld duurt dit 2 weken. Als er verder geen reden is om in het ziekenhuis te blijven, kun je met de drains naar huis. Je krijgt dan thuiszorg om de drains en de wonden te controleren.

Lymfoedeem

Wanneer de lymfeklieren verwijderd zijn, kun je last krijgen van zwelling in de benen (lymfoedeem). Je kunt hier last van hebben bij het lopen. Er zijn speciale oedeemtherapeuten om je hierbij te begeleiden als dat nodig is. Lees meer over lymfoedeem.

Infecties aan de benen

Na een lymfeklierdissectie kun je last krijgen van infecties aan de benen. Wanneer de infecties steeds terugkomen, kan het soms nodig zijn langdurig antibiotica te gebruiken om te voorkomen dat deze infecties vaker optreden.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Maaike Oonk

Gynaecoloog-oncoloog, UMCG

illustratie-arts-vrouw

Dr. Mariëtte van Poelgeest

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Paula Groenendijk

Verpleegkundige, LUMC

illustratie-vrouwen

Vrouwen die schaamlipkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020