Bestraling bij schaamlipkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij schaamlipkanker kun je bestraling krijgen in combinatie met chemotherapie, of als aanvullende behandeling vóór of na een operatie.

Bestraling kan ook een behandeling zijn bij uitgezaaide schaamlipkanker, of als een operatie niet mogelijk is. 

Bestraling en chemotherapie in plaats van een operatie 

Soms is bestraling en chemotherapie mogelijk in plaats van een grote operatie. De combinatie van bestraling en chemotherapie heet chemoradiatie. Lees verder over chemoradiatie.

Bestraling na de operatie 

Bestraling kan een aanvullende behandeling na de operatie zijn. Bijvoorbeeld als er kankercellen in de randjes van het weggenomen weefsel zitten. Of bij uitzaaiingen in 1 of meer lymfeklieren.

Je krijgt de bestraling 4 tot 6 weken na de operatie.

Bestraling bij uitgezaaide schaamlipkanker

Bij uitzaaiingen van schaamlipkanker op andere plekken in het lichaam kan bestraling soms helpen. Het kan klachten zoals pijn verminderen en de groei van de uitzaaiingen afremmen. Er is dan geen sprake meer van genezing.

Bijwerkingen van bestraling bij schaamlipkanker

Een behandeling met bestraling kan bijwerkingen geven. Je kunt door de bestraling last hebben van: 
 

  • Irritatie van de huid. De huid ziet er rood en schilferig uit. Dit kan jeuk en pijn veroorzaken. Soms ontstaan er in de huid wondjes als gevolg van de bestraling. Na de bestraling gaan deze klachten meestal snel weer over.
  • Diarree en klachten zoals bij een blaasontsteking: vaker kleine beetjes plassen, pijn of een brandend gevoel bij het plassen, pijn onder in de buik of rug. Hiervan kun je last hebben bij bestraling van de lymfeklieren in het bekken. Dan wordt namelijk een deel van de darmen en de blaas mee bestraald.
  • Vermoeidheid. Deze kan nog lang aanhouden. 

Meestal krijg je last van de bijwerkingen vanaf de tweede of derde week van de behandeling. Ze ontstaan langzaam en kunnen na enkele dagen tot een paar weken erger worden. Ben je klaar met bestraling, dan verdwijnen de klachten weer langzaam. Meestal binnen 2 tot 6 weken.

Het schaamhaar valt tijdens de bestralingsperiode uit en komt meestal maar voor een deel terug. 

Bestraling heeft invloed op je vruchtbaarheid

Ben je nog niet in de overgang, dan legt bestraling van de lymfeklieren in de onderbuik meestal de werking van de eierstokken stil. Hierdoor kom je vervroegd in de overgang en verlies je je vruchtbaarheid.

Heb je een kinderwens, bespreek die dan met je arts. De arts kan je doorverwijzen naar een fertiliteitsspecialist. Met deze arts kun je bespreken welke mogelijkheden er zijn om na de behandeling nog kinderen te kunnen krijgen

Tip: kun je geen vruchtbaarheidsbehandeling krijgen? Of wil je dat niet? Informeer dan naar de mogelijkheid om je eierstokken te beschermen tegen de straling. Meestal kan een gynaecoloog je eierstokken hoger in je buik plaatsen. Hierdoor is de kans kleiner dat je vervroegd in de overgang komt. En maak je de kans op botontkalking of hart- en vaatziekten ook kleiner.

Bestraling bij kanker

Deze video laat zien hoe uitwendige bestraling in zijn werk gaat.

Hoe werkt bestraling?

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. De bestraling gebeurt plaatselijk: alleen op het deel van je lichaam van de tumor of uitzaaiingen. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie. 

De straling komt uit een bestralingstoestel. De straling gaat van buitenaf door je huid heen. De radiotherapeut bepaalt nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar je wordt bestraald.  

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Maaike Oonk

Gynaecoloog-oncoloog, UMCG

illustratie-arts-vrouw

Dr. Mariëtte van Poelgeest

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

illustratie-arts-vrouw

Drs. Laura Velema

Radiotherapeut-oncoloog, LUMC

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Paula Groenendijk

Verpleegkundige, LUMC

illustratie-vrouwen

Vrouwen die schaamlipkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020