Wat is een reusceltumor?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Een reusceltumor van de weke delen is een zeldzame, goedaardige tumor van het synovium. Synovium is een gewrichtskapsel. Het bestaat uit slijmvlies en het bekleedt gewrichtsholten en de scheden rondom pezen en slijmbeurs.

Reusceltumor wordt afgekort tot PVNS, naar het Engelse Pigmented Villonodular Synovitis. Dit betekent ontstoken, harige, vezelige knobbeltjes van het synovium.

De officiële term voor deze tumor is DtGCT. GCT is de Engelstalige afkorting van Giant Cell Tumour. Dit betekent reusceltumor. De tumor bestaat uit grote cellen, de zogenoemde reuscellen. De afkorting Dt staat voor het Engelstalige Diffuse type. Diffuus betekent zonder scherpe begrenzing.

De tumor is goedaardig en dus geen kanker. Maar behandeling door artsen met ervaring in de behandeling van sarcomen is belangrijk. In heel zeldzame gevallen kan de tumor uitzaaien.

Een reusceltumor ontstaat meestal in of rond de knie. Het kan ook voorkomen in de enkel, heup, voet en vingers.

De meeste patiënten krijgen de eerste klachten voor of rond hun 40ste levensjaar. Het komt evenveel voor bij mannen als vrouwen. Reusceltumor is zeldzaam. De diagnose wordt gesteld bij 2-3 op een miljoen mensen per jaar.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Hans Gelderblom

Prof. dr. Hans Gelderblom

Internist-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Gemaakt door Patiëntenplatform Sarcomen

Laatste update: november 2015