Rabdomyosarcoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Een rabdomyosarcoom is een zeer zeldzame, kwaadaardige tumor van de skeletspieren. De skeletspieren zijn de spieren die je bewust kunt aansturen, zoals de spieren in de bovenarmen.

Een rabdomyosarcoom kan bijna overal in het lichaam voorkomen. Maar ontstaat in de meeste gevallen in het hoofd of de nek, bij de geslachtsorganen, of aan de armen of benen.

Een rabdomyosarcoom ontstaat meestal op jonge leeftijd, onder de 21 jaar. Het komt iets vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Lees verder over wat kanker is en hoe het ontstaat.

Soorten rabdomyosarcoom

Van het rabdomyosarcoom zijn twee typen bekend. Het meest voorkomend (in 90%) is het zogenaamd embryonaal rabdomyosarcoom (eRMS). Deze ontstaat in voorlopers van spiercellen.

Deze vorm is minder agressief dan de zeldzame vorm, het alveolair rabdomyosarcoom (aRMS). Alveolair slaat op het patroon waarop de tumorcellen zijn gerangschikt: afgerond en in nestjes.

Wat is een sarcoom?

Een sarcoom is een kwaadaardige tumor in het ondersteunende weefsel. Bijvoorbeeld in de spieren, zenuwen, bloedvaten, lymfevaten, bindweefsel, kraakbeen, vet en bot.

Deze weefsels komen in het hele lichaam voor. Een sarcoom kan dan ook overal in het lichaam ontstaan.

Sarcomen zijn zeldzame tumoren. Ze worden vaak niet als sarcomen herkend, maar worden bijvoorbeeld aangezien voor sportblessures of goedaardige gezwellen. 

Er bestaan meer dan 50 soorten sarcomen. Er zijn 2 categorieën:

Colofon

Met medewerking van:

Foto Michiel van de Sande

Dr. Michiel van de Sande

Orthopeed, LUMC

Gemaakt door Patiëntenplatform Sarcomen, de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2015