Wat is pseudomyxoma peritonei (PMP)?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij pseudomyxoma peritonei (PMP) heb je cellen in je buik die veel slijm maken. Je buik wordt door dit slijm steeds dikker. Pseudomyxoma peritonei is een zeldzame vorm van kanker. Per jaar krijgen ongeveer 30 mensen de diagnose.

Pseudomyxoma peritonei ontstaat bijna altijd vanuit een gezwel (een tumor) in de blinde darm. Zo’n gezwel bestaat uit cellen die veel slijm maken. Als dat gezwel barst, komen de cellen vanuit je blinde darm in je buikholte en op je buikvlies. Zo komt er steeds meer slijm in je buik en wordt je buik dik. Soms ziet het eruit als een zwangere buik.

Pseudomyxoma betekent ‘tumoren waar veel slijm in zit’. Peritonei betekent ‘van het buikvlies’.

Vaak gebruiken artsen de afkorting PMP als het gaat over pseudomyxoma peritonei.

Lees op deze pagina over:

Vooruitzichten bij pseudomyxoma peritonei (PMP)

De vooruitzichten bij pseudomyxoma peritonei hangen vooral af van welke soort PMP je hebt: hooggradig of laaggradig.

Ook speelt mee hoe uitgebreid de ziekte is op het moment dat het ontdekt wordt. Vaak wordt na de operatie pas duidelijker hoe je prognose is. Het is lastig om algemene informatie te geven over jouw situatie. Heb je vragen? Stel ze dan aan je arts.

Vooruitzichten per soort pseudomyxoma peritonei

Over het algemeen zijn de vooruitzichten bij laaggradige PMP beter dan bij hooggradige PMP.

Je kunt lang leven met laaggradige PMP. Vijf jaar na de diagnose leven ongeveer 9 van de 10 mensen met laaggradige PMP nog. En na 15 jaar is de helft van alle mensen nog in leven.

Hooggradige PMP is agressiever. Van alle mensen met hooggradige PMP leeft ongeveer de helft nog 5 jaar na de diagnose.

Symptomen bij pseudomyxoma peritonei (PMP)

Het duurt vaak lang eer duidelijk is dat je pseudomyxoma peritonei hebt. De meeste mensen met pseudomyxoma peritonei hebben in het begin geen klachten. Of je klachten lijken op het eerste gezicht onschuldig.

Je kunt na een tijd last krijgen van een opvallend dikke buik en van een vol gevoel of van diarree of juist van verstopping.

Lees verder over de symptomen bij pseudomyxoma peritonei.

Kankercellen op het buikvlies is meestal geen PMP

Bij pseudomyxoma peritonei zitten er slijmvormende kankercellen op je buikvlies. Die cellen komen bijna altijd van een gezwel in de blinde darm. Dat de kankercellen veel slijm maken, is kenmerkend voor pseudomyxoma peritonei.

Er zijn meer soorten kanker waarbij er kankercellen op het buikvlies kunnen zitten. Meestal zijn het dan uitzaaiingen van bijvoorbeeld darmkanker, maagkanker of eierstokkanker. Het is dan geen pseudomyxoma peritonei.

Oorzaken en risicofactoren van pseudomyxoma peritonei (PMP)

Pseudomyxoma peritonei ontstaat meestal vanuit een gezwel in je blinde darm. In het gezwel zitten cellen die slijm maken. Het is niet bekend waarom zo’n gezwel ontstaat. Er zijn geen risicofactoren bekend die de kans groter maken dat je pseudomyxoma peritonei krijgt. Voor zover nu bekend is, is PMP ook niet erfelijk.

Soorten pseudomyxoma peritonei (PMP)

Artsen maken verschil tussen twee soorten pseudomyxoma peritonei: hooggradig en laaggradig. Hooggradige pseudomyxoma peritonei groeit sneller, laaggradige pseudomyxoma peritonei groeit langzaam. Laaggradige PMP komt het meeste voor.

Lees verder over de soorten pseudomyxoma peritonei.

Uitzaaiingen bij pseudomyxoma peritonei (PMP)

Pseudomyxoma peritonei zit in de buikholte. Als je PMP hebt én er slijmvormende cellen buiten de buik zitten, noemen artsen dat uitzaaiingen van PMP. Dit komt heel zelden voor.

Als pseudomyxoma peritonei uitzaait buiten de buikholte, zijn het meestal uitzaaiingen naar de borstkas en/of op het longvlies.

Onderzoeken bij pseudomyxoma peritonei (PMP)

Als je buikklachten hebt of andere klachten die door pseudomyxoma peritonei kunnen komen, verwijst de huisarts je naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis krijg je waarschijnlijk eerst een echo van je buik. Daarna krijg je waarschijnlijk nog andere onderzoeken.

Lees verder over onderzoeken bij pseudomyxoma peritonei.

Behandeling van pseudomyxoma peritonei (PMP)

De meeste mensen met pseudomyxoma peritonei krijgen een operatie met HIPEC. Dit is een behandeling die uit 2 delen bestaat: de arts haalt eerst zo veel mogelijk slijm en de slijmvormende cellen uit de buikholte. Ook verwijdert hij of zij de blinde darm en de organen waar het slijm aan vast zit. Daarna spoelt de chirurg de buik met warme chemotherapie. Dit deel van de operatie heet HIPEC.

Als je geen operatie met HIPEC kunt krijgen, krijg je soms chemotherapie via het infuus. Dat is meestal alleen mogelijk als je hooggradige PMP hebt.

Lees verder over de behandeling van pseudomyxoma peritonei.

Gevolgen van pseudomyxoma peritonei (PMP)

De meeste mensen met pseudomyxoma peritonei krijgen een ingrijpende operatie. Na de behandeling kan je afweer slechter zijn en heb je meer kans op een infectie. Ook kun je problemen hebben met eten en drinken.

Lees verder over de gevolgen van pseudomyxoma peritonei en hoe je daarmee om kunt gaan.

Colofon

Met medewerking van:

Contactgroep PMP

Foto Ignace de Hingh

Dr. Ignace de Hingh

Chirurg, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die PMP hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2024