Operatie met HIPEC bij pseudomyxoma peritonei (PMP)

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De meeste mensen met pseudomyxoma peritonei krijgen een zware operatie en een spoeling met verwarmde chemotherapie. Deze operatie heet ook wel CRS-HIPEC. Met deze behandeling is er een kans dat je geneest van pseudomyxoma peritonei.

Cytoreductieve chirurgie (CRS) betekent dat de arts zoveel mogelijk slijm en kankercellen uit de buikholte verwijdert. Op deze pagina lees je over:

Een operatie met HIPEC is een zware behandeling en is niet bij iedereen met pseudomyxoma peritonei mogelijk. Je arts vertelt je of jij de behandeling kunt krijgen.

Deel 1: Operatie bij pseudomyxoma peritonei (PMP)

De chirurg maakt een snee in je buik van je borstbeen tot je schaambeen. Tijdens de operatie verwijdert de arts het buikvlies. Hij of zij snijdt het slijm los van de organen waar het aan vastzit en haalt het slijm weg.

Je blinde darm wordt altijd verwijderd. Soms moet de arts ook (delen van) andere organen weghalen. Zoals een stuk van je darmen, je milt, je eierstokken, je galblaas, je maag en/of je baarmoeder. Bijvoorbeeld omdat er door het slijm verklevingen in de buik zijn. De chirurg bekijkt wat er in jouw situatie nodig is.

Deel 2: HIPEC bij pseudomyxoma peritonei

Als de chirurg het slijm weggehaald heeft, begint het 2e deel van de behandeling. Dan spoelt de chirurg je buikholte met warme chemotherapie. Na de operatie zitten er namelijk vaak toch nog slijmvormende cellen in je buikholte, die niet te zien zijn. Het doel van de spoeling met chemotherapie is om die overgebleven slijmvormende cellen alsnog te doden.

De behandeling heet HIPEC. De naam HIPEC is een afkorting van Hypertherme Intra Peritoneale Chemotherapie. Dat betekent letterlijk: verwarmde chemotherapie in de buikholte.

Gevolgen en complicaties van operatie met HIPEC

Een operatie bij pseudomyxoma peritonei is een ingrijpende operatie. De chirurg bespreekt vooraf de gevolgen en de complicaties met je. Na de operatie ga je vaak naar de IC-afdeling.

Mogelijke complicaties van de operatie met HIPEC

De belangrijkste complicaties van de operatie met HIPEC bij pseudomyxoma peritonei zijn:

  • Je maag en darmen werken niet goed. Misschien ben je misselijk en moet je overgeven. Deze klachten verdwijnen na een paar dagen. Tot die tijd krijg je vocht en voeding via een infuus.
  • Longontsteking.
  • Blaasontsteking.
  • Ontsteking in je buik, vaak als een naad tussen de darmen gaat lekken.

De behandeling kan ook gevolgen hebben waar je langer last van houdt. Bijvoorbeeld omdat de arts organen uit de buik heeft verwijderd. Lees verder over de gevolgen van pseudomyxoma peritonei.

Ervaringsverhalen HIPEC

Krijg je een operatie met HIPEC? Misschien ben je benieuwd naar ervaringen van anderen. Bijvoorbeeld om te horen wat je kunt verwachten. Of te weten hoe andere mensen met pseudomyxoma peritonei omgaan met de gevolgen van de behandeling.

Je kunt lotgenoten en ervaringsverhalen vinden via de community van kanker.nl of via het Patiëntenplatform Zeldzame Kankers.

Colofon

Met medewerking van:

Contactgroep PMP

Foto Ignace de Hingh

Dr. Ignace de Hingh

Chirurg, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die PMP hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2024