Wat is…?

Risicofactoren van prostaatkanker

Opslaan

Over de oorzaken van prostaatkanker is nog weinig bekend. Prostaatkanker komt vaker voor bij mannen in West-Europa en de Verenigde Staten.

Factoren die waarschijnlijk een rol spelen bij het ontstaat van prostaatkanker zijn mannelijke hormonen en leefstijl zoals voeding en gewicht.

Wetenschappers onderzoeken de rol van een aantal voedingsstoffen bij het ontstaan van prostaatkanker. Maar definitieve uitspraken over de oorzaak van prostaatkanker zijn er nog niet.

Ongeveer 5 tot 10% van alle mannen met prostaatkanker heeft de ziekte gekregen door een erfelijke aanleg. Daarnaast kan prostaatkanker in de familie voorkomen zonder dat er sprake is van een erfelijke aanleg.

Een paar onderzoeken hebben aangetoond dat mannen die een sterilisatie (vasectomie) hebben laten uitvoeren, mogelijk een hogere kans hebben op het krijgen van prostaatkanker. Het harde bewijs hiervoor is echter nog niet geleverd.

Misverstanden over prostaatkanker

Prostaatkanker wordt niet veroorzaakt door:

  • seksueel overdraagbare aandoeningen, dus ook niet door hiv
  • wisselende seksuele contacten
  • zelfbevrediging (masturbatie)

Veel mensen denken dat kanker besmettelijk is, maar kanker is niet besmettelijk. Ook prostaatkanker niet. Ook niet als er bij het vrijen sperma in of op het lichaam van de partner komt.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2016

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl, ProstaatKankerStichting.nl.

Met medewerking van

Prof. Dr. Reijke, T.M. de (uroloog), Tillier, C. (oncologieverpleegkundige), Ir. Schots, F.J.M. (ervaringsdeskundige)