PET-CT-scan bij prostaatkanker

Opslaan

Een PET-CT-scan is een combinatie van een PET-scan en een CT-scan. Het onderzoek brengt prostaatkankercellen in het hele lichaam in beeld.

Een PET-CT-scan wordt bij prostaatkanker gebruikt om de uitgebreidheid van de ziekte te bepalen. Op de scan zijn ook uitzaaiingen te zien. Een licht radioactieve stof maakt de prostaatkankercellen zichtbaar.

PET-CT-scan met PSMA

Bij prostaatkanker is er een speciaal contrastmiddel voor de PET-CT-scan. Het contrastmiddel heet PSMA en hecht zich alleen aan de kwaadaardige cellen van de prostaat.

Het PSMA is gekoppeld aan een licht radioactieve stof. Hiermee kan de scan de kankercellen en mogelijke uitzaaiingen in beeld brengen.

Hoe gaat een PET-CT-scan bij prostaatkanker?

Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig voor dit onderzoek. Vooraf kun je gewoon eten, drinken en medicijnen gebruiken.

Eerst krijg je de licht radioactieve stof toegediend. Dat gebeurt met een infuus in de arm. Na een uur hebben de kankercellen genoeg radioactieve stof opgenomen. Dan begint het onderzoek.

Hiervoor lig je op een tafel in een scanner. Je schuift langzaam door de scanner heen en intussen maakt het apparaat de scan.

De PET-scan brengt de kankercellen met radioactieve stof in beeld. Tegelijkertijd wordt een CT-scan gemaakt. De CT-scan laat organen en weefsels heel gedetailleerd zien. Het apparaat maakt een serie foto's waarop telkens een ander stukje van het orgaan of weefsel staat afgebeeld.

De computer combineert de foto’s van CT-scan met die van de PET-scan. Hierdoor is goed te zien in welke organen, botten en weefsels mogelijk kankercellen van de prostaat zitten.

Na het onderzoek verdwijnt de radioactieve stof voor het grootste deel uit het lichaam. Er is geen gevaar voor jou of je omgeving. De stof geeft geen bijwerkingen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: oktober 2019

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Corinne Tiller, MANP, Dr. Jean-Paul van Basten, Dr. Jules Lavalaye, Dr. Tycho Lock, Ervaringsdeskundigen met prostaatkanker, Nederlandse Vereniging voor Urologie, Prostaatkankerstichting, Prof. dr. Theo de Reijke