Onderzoeken bij prostaatkanker

Opslaan

De eerste arts die onderzoek doet naar prostaatkanker is de huisarts. Dit kan een rectaal onderzoek zijn. De huisarts voelt dan via de anus of de prostaat anders aanvoelt. Ook kun je een bloedonderzoek krijgen dat de PSA-waarde meet.

Onderzoeken voor de diagnose prostaatkanker

Vermoedt de huisarts dat je prostaatkanker hebt? Dan verwijst hij of zij je naar een uroloog. Deze arts kan het rectaal onderzoek en de PSA-test herhalen. Als ook de uroloog een vermoeden heeft dat het om prostaatkanker kan gaan, volgt verder onderzoek.

Bij het verdere onderzoek brengt de arts de prostaat en de afwijking erin in beeld. Dat kan met een echografie of een MRI-scan. Tijdens het beeldvormend onderzoek kan de arts een biopsie doen. De biopsie is nodig om de diagnose te stellen.

Soms krijg je vooraf aan de biopsie een urine-onderzoek.

Onderzoeken naar uitgebreidheid en uitzaaiingen

Vindt de uroloog kwaadaardige cellen? Dan is het vaak nodig om verder onderzoek te doen. Dat is vooral zo bij een agressieve tumor en bij een tumor die buiten de prostaat groeit. De arts kijkt dan naar de uitgebreidheid van de ziekte en of er uitzaaiingen zijn.

De uroloog kan verder onderzoek laten doen met een PET-CT-scan. Soms gebeurt dat met een botscan.

Aan de hand van de uitslag van deze onderzoeken bepaalt de uroloog samen met jou welke behandeling het meest geschikt is.  

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: oktober 2019

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Corinne Tiller, MANP, Dr. Jean-Paul van Basten, Dr. Tycho Lock, Ervaringsdeskundigen met prostaatkanker, Nederlandse Vereniging voor Urologie, Prostaatkankerstichting, Prof. dr. Jelle Barentsz, Prof. dr. Theo de Reijke