Biopsie bij prostaatkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Om de diagnose prostaatkanker te stellen, krijg je een biopsie. Een biopsie laat zien hoe agressief de tumor is. Je krijgt eerst een MRI-scan van de prostaat, zodat de uroloog precies weet of een biopsie nodig is en waar hij of zij moet prikken.

Lees op deze pagina:

MRI-scan voor biopsie

Voordat je een biopsie krijgt, maakt de arts eerst een MRI-scan van de prostaat. Pas als daarop een afwijking te zien is, krijg je een biopsie. Zo krijg je geen onnodige biopsie. Daarnaast kan de biopsie hierdoor veel gerichter gedaan worden: op de MRI-beelden ziet de arts precies waar hij of zij moet prikken. 

Hoe gaat een biopsie bij prostaatkanker?

Bij een biopsie haalt de uroloog stukjes weefsel weg uit de prostaat. Een ander woord voor een stukje weefsel is een biopt. De uroloog doet de biopsie tijdens een echografie en gebruikt de beelden van de MRI om te zien waar hij of zij moet prikken. Meestal doet de uroloog een biopsie via het perineum. Het perineum is bij mannen het gebied tussen de balzak en de anus.

Eerst krijg je een plaatselijke verdoving. Daarna brengt de uroloog een holle naald in. Met de naald neemt de uroloog weefsel weg. Het aantal biopten is afhankelijk van de beelden van de MRI-scan. Er worden gerichte biopten genomen van plekken waar mogelijk kanker zit, maar ook een aantal algemene biopten van plekken waar niets te zien is. Op een beeldscherm ziet de uroloog precies wat hij of zij doet.

Uitslag van de biopsie

Een patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop. Met de uitslag kan de uroloog bepalen of het om prostaatkanker gaat of niet en kan gekeken worden hoe agressief de tumor is. De patholoog geeft een score: de Gleason-score.

Gevolgen van de prostaatbiopsie

Door de biopsie kun je last krijgen van klachten. Bijvoorbeeld:

Bloed in de urine, sperma

Na de biopsie kan er wat bloed in je urine of bij je sperma zitten. Dit gaat binnen een week tot een paar weken vanzelf weer over.

Bloed bij de urine komt vooral voor bij mannen die bloedverdunners gebruiken. Bij bloed in het sperma ziet het sperma er donkerder uit dan normaal.

Infectie aan de prostaat

Krijg je na de biopsie koorts of koude rillingen, neem dan direct contact op met je uroloog. Misschien heb je een infectie. Met een infectie moet je misschien opgenomen worden in het ziekenhuis. Maar dit komt niet vaak meer voor.

Niet kunnen plassen

Heel soms kun je kort na de biopsie niet meer plassen. Dit komt door een zwelling aan de prostaat. Neem dan contact op met je uroloog. Je hebt dan tijdelijk een urinekatheter nodig. Dit is een slang die via de plasbuis naar de blaas gaat.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die prostaatkanker hebben (gehad)

Foto Theo de Reijke

Prof. dr. Theo de Reijke

Uroloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Logo Prostaatkankerstichting

Prostaatkanker- stichting

Patiƫntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2022