Onderzoek en diagnose

Onderzoek en diagnose bij prostaatkanker

Opslaan

Heeft u symptomen die kunnen passen bij prostaatkanker, ga dan naar uw huisarts. Hij zal u eerst lichamelijk onderzoeken.

U kunt de volgende onderzoeken krijgen:

  • rectaal onderzoek: de arts voelt met zijn vinger via de anus en de endeldarm of de prostaat vergroot is en/of afwijkingen vertoont
  • bloedonderzoek: hierbij kijkt de arts naar de hoeveelheid PSA in uw bloed. PSA is een eiwit dat alleen door de prostaat wordt gemaakt. Bij prostaatkanker kan de hoeveelheid PSA in het bloed verhoogd zijn.

Vermoedt uw huisarts dat u prostaatkanker heeft? Dan verwijst hij u naar een uroloog. Deze arts kan het rectaal onderzoek en de PSA-test herhalen en onderzoekt u uitgebreider. Dit kan met een echografie via de anus. Soms neemt de uroloog tijdens deze echografie weefsel uit de prostaat weg (biopsie).

Vindt de uroloog een kwaadaardige tumor, dan is soms verder onderzoek nodig. Dit hangt af van hoe agressief de tumor is.

Dit kunnen de volgende onderzoeken zijn:

Met de uitslagen van de verschillende onderzoeken stelt de arts het stadium van de tumor vast en of er uitzaaiingen zijn. Zo kan hij bepalen welke behandeling het meest geschikt is.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2016

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl, ProstaatKankerStichting.nl.

Met medewerking van

Prof. Dr. Reijke, T.M. de (uroloog), Ir. Schots, F.J.M. (ervaringsdeskundige), Tillier, C. (oncologieverpleegkundige)