Verwijdering van lymfeklieren voor bestraling

Opslaan

Is de kans aanwezig dat er uitzaaiingen van de prostaatkanker in de lymfeklieren in de onderbuik zitten? Dan krijg je eerst een PET-CT-scan.

Deze scan kan uitzaaiingen opsporen, maar kan niet laten zien of er losse kankercellen of hele kleine uitzaaiingen in die lymfeklieren zitten. Als de PET-CT-scan geen uitzaaiingen in de lymfeklieren laat zien, krijg je voor de zekerheid ook een lymfeklieronderzoek. Dit gebeurt voorafgaand aan de uitwendige bestraling.

Hoe gaat een lymfeklierverwijdering bij prostaatkanker?

Bij dit onderzoek verwijdert de uroloog een aantal lymfeklieren uit de onderbuik. Het gaat om de lymfeklieren in de buurt van de prostaat. Meestal kan dit via een kijkoperatie.

Voor de kijkoperatie is een korte opname in het ziekenhuis nodig. Je gaat onder narcose. De uroloog maakt een aantal kleine sneetjes in de buik. Door een sneetje brengt de uroloog een kijkbuis in de buik. Door de andere sneetjes brengt hij of zij operatie-instrumenten in om de lymfeklieren te verwijderen.

Uitslag van de lymfeklierverwijdering

Na de operatie onderzoekt de patholoog het weggenomen weefsel. Zijn er uitzaaiingen in de lymfeklieren gevonden? Dan krijg je meestal niet alleen uitwendige bestraling van de prostaat, maar ook van het bekken. Zijn er geen uitzaaiingen in de lymfeklieren gevonden, dan wordt alleen de prostaat bestraald.

Gevolgen van de lymfeklierverwijdering

Complicaties van de kijkoperatie

Elke operatie kan onverwacht problemen geven. Bij de lymfeklierverwijdering kunnen de volgende complicaties ontstaan:

  • een nabloeding
  • ontsteking van de wondjes
  • een bloedpropje in de bloedvaten (trombose)

Lymfoedeem

Na de lymfeklierverwijdering kun je last krijgen van lymfoedeem. Dit is een opeenhoping van lymfevocht waardoor een zwelling ontstaat.

Het lymfoedeem kan ontstaan in de buik, de liezen en soms ook in de benen. Hoe meer lymfeklieren er verwijderd zijn, hoe groter de kans op lymfoedeem.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: oktober 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Prostaatkankerstichting