Onderzoek en diagnose

Lymfeklierverwijdering bij prostaatkanker

Opslaan

Een lymfeklierverwijdering is geen routineonderzoek bij prostaatkanker. U krijgt een lymfeklierverwijdering als andere onderzoeken laten zien dat de kans groot is dat er uitzaaiingen in de lymfeklieren in de onderbuik zitten. Maar alleen als er geen uitzaaiingen in andere organen zijn.

Een lymfeklierverwijdering wordt vaak vooraf aan uitwendige bestraling gedaan. Een ander woord voor lymfeklierverwijdering is lymfeklierdissectie.

Bij dit onderzoek verwijdert de uroloog de lymfeklieren uit de onderbuik. Het gaat daarbij om de lymfeklieren die in de buurt van de prostaat zitten. Meestal kan dit via een kijkoperatie. Een andere naam hiervoor is laparoscopie.

Werkwijze

Voor de kijkoperatie gaat u onder narcose. U wordt 1 of 2 dagen in het ziekenhuis opgenomen. Tijdens de operatie maakt de arts een aantal kleine sneetjes in de buik. Door 1 sneetje brengt hij een kijkbuis in de buik. Deze buis heet een laparoscoop. Door de andere sneetjes brengt hij operatie-instrumenten in om de lymfeklieren mee te verwijderen.

Uitslag

Na de operatie onderzoekt de patholoog het weggenomen weefsel in het laboratorium. Zijn er uitzaaiingen in de lymfeklieren gevonden? Dan krijgt u niet alleen uitwendige bestraling van de prostaat, maar ook van het bekken. Zijn er geen uitzaaiingen in de lymfeklieren gevonden, dan wordt alleen de prostaat bestraald.

Gevolgen

Bij elke operatie kunnen complicaties ontstaan. Ook bij een kijkoperatie. Na de lymfeklierverwijdering kunt u last krijgen van:

  • een nabloeding
  • ontsteking van de wondjes
  • trombose: een bloedpropje in de bloedvaten

Ook kunt u na een lymfeklierverwijdering last krijgen van lymfoedeem in de buik, liezen en misschien ook in de benen. Lymfoedeem is een opeenhoping van lymfevocht waardoor een zwelling ontstaat. Hoe meer lymfeklieren er verwijderd zijn, hoe groter de kans op lymfoedeem.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2016

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl, ProstaatKankerStichting.nl.

Met medewerking van

Prof. Dr. Reijke, T.M. de (uroloog), Ir. Schots, F.J.M. (ervaringsdeskundige), Tillier, C. (oncologieverpleegkundige), Prof. dr. Incrocci, L. (radiotherapeut)