Nieuwe ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen bij prostaatkanker

Opslaan

Misschien stelt de arts een behandeling voor waarmee hij de tumor kan behandelen zonder te snijden. Voorbeelden hiervan zijn:

  • HIFU-therapie
  • cryoablatie
  • IRE-therapie

De behandeling is meestal in opzet genezend. Soms is het een palliatieve behandeling: gericht op het remmen van de ziekte en/of vermindering of het voorkomen van klachten.

Deze behandelingen zijn beeldgestuurd. Dat wil zeggen dat ze plaatsvinden met behulp van een echo, röntgenscan, CT-scan of MRI-scan. Zo kan de arts de handelingen in het lichaam zien.

U krijgt deze behandeling vaak in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Deze technieken worden maar in een paar Nederlandse ziekenhuizen gedaan. Overleg met uw zorgverzekeraar of u deze behandeling vergoed krijgt.

HIFU-therapie

Bij de HIFU-therapie brengt de arts via de endeldarm een flexibele buis in de prostaat. Deze buis produceert geluidsgolven die ervoor zorgen dat het prostaatweefsel gaat trillen. Hierdoor ontstaat warmte die de kankercellen doodt. Voor deze behandeling krijgt u een verdoving.

Of het weefsel rondom de tumor door de behandeling beschadigd wordt, hangt af van de grootte van de tumor.

U kunt voor HIFU-therapie in aanmerking komen als de prostaatkanker na bestraling terugkomt.

HIFU is de afkorting van high intensity focused ultrasound.

Cryoablatie

Bij cryoablatie plaatst de arts een aantal naalden in de prostaat. Hij doet dit via het perineum: het gebied tussen de balzak en de anus. Daarna worden de naalden bevroren. Hierdoor bevriest ook het prostaatweefsel en worden de kankercellen gedood. Na de behandeling verwijdert de arts de naalden weer. U krijgt voor deze behandeling een verdoving.

Meestal krijgt u deze behandeling na een bestraling. Maar het kan ook uw eerste behandeling zijn.

Niet alleen de prostaat, maar ook het weefsel eromheen kan bij de behandeling bevriezen. De kans op erectieproblemen na de ingreep is daarom groot.

Een ander woord voor cryoablatie is bevriezing.

IRE-therapie

Ook bij de IRE-behandeling plaatst de arts een aantal naalden in de prostaat via het perineum. Door de naalden geeft hij hele korte elektrische stroomstoten aan de prostaat. Hierdoor worden de kankercellen gedood. U krijgt voor deze behandeling een verdoving.

De kans dat het weefsel rondom de prostaat wordt beschadigd bij deze behandeling is klein. U heeft daarom weinig risico op erectiestoornissen.

IRE is een afkorting van irreversibele electroporatie.

Andere nieuwe ontwikkelingen

Andere nieuwe ontwikkelingen voor prostaatkanker zijn:

Hogere bestralingsdosis in minder beurten

Bij een paar stadia van prostaatkanker blijkt het mogelijk het aantal bestralingen te verlagen van 39 naar 19. Dit heet hypofractioneren. De dosis straling per keer is namelijk hoger. Er zijn dan minder bestralingsbeurten (fracties) nodig om uiteindelijk tot dezelfde totale hoeveelheid straling te komen.

Deze behandeling wordt in een aantal ziekenhuizen aangeboden. U hoeft dan minder vaak naar het ziekenhuis.

Urinetest als vloeibare biopsie

De SelectMDx-test meet de activiteit van meerdere genen die betrokken zijn bij het ontstaan prostaatkanker. Zo kan via de urine een vloeibare biopsie worden gedaan. De test kan een completer beeld van de diagnose geven; zeker als de PSA-test reden tot twijfel geeft.

Door de deze test te combineren met de PSA-test kan de arts mogelijk onnodige biopten en behandeling voorkomen. In vergelijking met de PCA3-test blijkt de SelectMDX-test beter in het voorspellen van agressieve prostaatkankers.

MRI-scan met nanovloeistof

Heeft u een grote kans op uitzaaiingen in de lymfeklieren? Dan kunnen uw lymfeklieren heel nauwkeurig in beeld worden gebracht met een MRI-scan met nanovloeistof. Nanovloeistof is een contrastmiddel dat bestaat uit hele kleine ijzerbolletjes. Door de ijzerbolletjes krijgen de lymfeklieren met uitzaaiingen op de MRI-scan een andere kleur dan de gezonde lymfeklieren.

Combinatie standaard hormonale therapie en abiraterone

Prostaatkankercellen voeden zich met het hormoon testosteron. Hormonale therapie (ADT) blokkeert de aanmaak van testosteron in de zaadballen. De zaadballen zijn de voornaamste producent van het mannelijk geslachtshormoon. Maar andere organen zoals de prostaat en de bijnieren produceren ook kleine hoeveelheden.

Het medicijn abiraterone remt deze 'bijproductie'. Abiraterone kan worden voorgeschreven bij castratieresistente prostaatkanker. Er wordt onderzoek gedaan naar een combinatiebehandeling van ADT en abiraterone als eerste therapie bij mannen met uitgezaaide prostaatkanker. De eerste resultaten lijken positief.

Hoe deze combinatie zich verhoudt tot de combinatiebehandeling van ADT en chemotherapie, moet nog blijken.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2016

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, ProstaatKankerStichting.nl, kanker.nl.

Met medewerking van

Prof. Dr. Reijke, T.M. de (uroloog), Ir. Schots, F.J.M. (ervaringsdeskundige), Tillier, C. (oncologieverpleegkundige), Prof. dr. Incrocci, L. (radiotherapeut)