Nieuwe ontwikkelingen bij prostaatkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

De behandeling van prostaatkanker is volop in ontwikkeling. Zo krijg je misschien een behandeling aangeboden in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Met die onderzoeken proberen artsen en onderzoekers aan te tonen of een nieuwe behandeling beter werkt dan de huidige behandeling.

Een aantal nieuwe ontwikkelingen bij prostaatkanker zijn:

Kortere bestraling met hogere dosis

Soms is het bij prostaatkanker mogelijk om minder bestralingen te geven. Het aantal bestralingssessies is dan 19 in plaats van 39.

De dosis straling per keer is dan hoger. Er zijn dan minder bestralingssessies nodig om in totaal dezelfde hoeveelheid straling te geven.

Deze behandeling wordt nu in steeds meer Nederlandse ziekenhuizen aangeboden. Je hoeft dan minder vaak naar het ziekenhuis te komen.

Behandeling met lutetium-PSMA

Mannen met uitgezaaide prostaatkanker kunnen in aanmerking komen voor een experimentele behandeling met lutetium-PSMA. Dit kan als er geen andere behandelingen meer mogelijk zijn.

Lutetium is net als radium een radioactieve stof. Radioactieve stoffen kunnen de kankercellen vernietigen met straling. Het lutetium is gekoppeld PSMA. PSMA is een contrastmiddel dat ook wordt gebruikt bij de PET-CT-scan.

Het lutetium-PSMA gaat heel gericht naar de prostaatkankercellen. Daardoor geeft de behandeling weinig bijwerkingen.

Bespreek met de arts of je in aanmerking komt voor deze behandeling. De behandeling wordt op dit moment alleen in studieverband gegeven. Het is de verwachting dat de therapie in 2021 breder beschikbaar wordt.

Behandeling met PARP-remmers

Bij sommige mannen met prostaatkanker zit er een defect in een reparatiesysteem van het DNA. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een erfelijke aanleg voor prostaatkanker; bij een afwijking in het BRCA-gen. Mannen met dit defect kunnen in studieverband een behandeling krijgen met een zogenaamde PARP-remmer.

PARP-remmers zijn een standaard onderdeel bij de behandeling van sommige vormen van eierstokkanker. Onderzocht wordt of deze medicijnen ook een meerwaarde hebben bij prostaatkanker. 

Bevolkingsonderzoek prostaatkanker

Prostaatkanker is de meest voorkomende soort kanker bij mannen. Voor andere veelvoorkomende kankers, zoals borstkanker en dikkedarmkanker, zijn er in Nederland bevolkingsonderzoeken.

Wetenschappers hebben gekeken of een bevolkingsonderzoek prostaatkanker een gunstig effect heeft op de vooruitzichten bij de ziekte. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat het met een bevolkingsonderzoek mogelijk is om prostaatkanker eerder op te sporen.

Maar de resultaten van het onderzoek laten nog niet zien dat de voordelen (dat minder mannen overlijden aan prostaatkanker) opwegen tegen de nadelen (kans op overbehandeling). Door meer precieze diagnostiek kan dit in de toekomst wellicht veranderen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Foto Jean-Paul van Basten

Dr. Jean-Paul van Basten

Uroloog, CWZ

LinkedIn

Foto Jules Lavalaye

Dr. Jules Lavalaye

Nucleair geneeskundige, St. Antonius Ziekenhuis

LinkedIn

Foto Metin Tascilar

Dr. Metin Tascilar

Internist-oncoloog, Isala

LinkedIn

Dr. Tycho Lock

Dr. Tycho Lock

Uroloog, UMC Utrecht

illustratie-arts-vrouw

Drs. Hetty van den Berg

Radiotherapeut, Catharina Ziekenhuis

Illustratie mannen

Mannen die prostaatkanker hebben (gehad)

Logo Prostaatkankerstichting

Prostaatkanker- stichting

Patiëntenorganisatie
Website

Foto Jelle Barentsz

Prof. dr. Jelle Barentsz

Radioloog, Radboudumc

Linkedin

Foto Theo de Reijke

Prof. dr. Theo de Reijke

Uroloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2019