Radioactief radium bij prostaatkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Soms is radioactief radium een behandeling bij prostaatkanker met uitzaaiingen in de botten. Dit kan een optie zijn als hormonale therapie niet meer werkt. Radioactief radium geeft lokaal straling af en remt zo de groei van de prostaatkankercellen in de botten. Het doel van de behandeling is het leven te verlengen en pijn in je botten te verminderen.

Lees op deze pagina:

Hoe gaat een behandeling met radioactief radium?

Radioactief radium krijg je via een infuus in je arm. Meestal krijg je deze behandeling zes keer, met telkens een maand ertussen. Het kan een paar weken duren voordat je merkt dat de klachten minder worden.

De toediening van de stof duurt ongeveer tien minuten. Je kunt iemand meenemen, maar geen kinderen en zwangere vrouwen. Zij zijn extra gevoelig voor radioactieve straling.

Je conditie moet goed genoeg zijn om de zes behandelingen af te maken. Voor elke behandeling controleert de arts je bloedwaarden.

Hoe werkt radioactief radium bij prostaatkanker?

Radium wordt vooral opgenomen in de botten. Daar geeft radium langdurig straling af. Botuitzaaiingen worden zo allemaal tegelijk van heel dichtbij bestraald.

Er zijn ook andere radioactieve stoffen die helpen bij pijn in je botten door uitzaaiingen, zoals samarium, rhenium of strontium. Samarium kan snel verlichting geven bij pijn in de botten. Alleen van radium is aangetoond dat het ook het leven kan verlengen.

Adviezen na de behandeling

Na de behandeling mag je direct naar huis. Het radium blijft een paar dagen in je lichaam en geeft straling af. Dit is niet gevaarlijk. De straling blijft binnen je lichaam. Je kunt gewoon contact hebben met andere mensen, ook met kinderen en zwangere vrouwen.

Binnen een week verdwijnt de stof via je ontlasting uit je lichaam. In die periode moet je een paar leefregels opvolgen voor hygiƫne en veiligheid. Zo komen mensen om je heen niet met de radioactieve stof in contact. Op de polikliniek krijg je hier meer informatie over.

Bijwerkingen van radioactief radium

De behandeling met radium geeft over het algemeen weinig bijwerkingen. Soms kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

  • Maag-darmklachten zoals diarree, misselijkheid en braken.
  • De pijn in de botten kan drie dagen na de behandeling toenemen. Bespreek met je arts of verpleegkundig specialist of je extra pijnstillers kunt nemen.
  • Door radium kan de hoeveelheid witte bloedcellen, bloedplaatjes en hemoglobine in je bloed dalen. Meestal merk je hier niets van. Neem contact op met het ziekenhuis als een wond meer bloedt dan normaal, als je een flinke bloeduitstorting krijgt of als je koorts krijgt.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Foto Jules Lavalaye

Dr. Jules Lavalaye

Nucleair geneeskundige, St. Antonius Ziekenhuis

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die prostaatkanker hebben (gehad)

Foto Theo de Reijke

Prof. dr. Theo de Reijke

Uroloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Logo Prostaatkankerstichting

Prostaatkanker- stichting

Patiƫntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2022