Chemotherapie bij prostaatkanker

Opslaan

Bij prostaatkanker krijg je chemotherapie als er uitzaaiingen zijn. Het doel van de behandeling is het remmen van de ziekte.

Chemotherapie als de anti-hormonale therapie niet meer werkt

De arts kan chemotherapie voorstellen als de anti-hormonale therapie niet meer werkt. De kankercellen zijn dan resistent geworden voor anti-hormonale therapie. Dit heet castratie-resistente prostaatkanker.

De chemotherapie bestaat meestal uit zes kuren met het medicijn docetaxel (Taxotere®). Soms krijg je 10 kuren van dit medicijn.

Groeit de prostaatkanker verder na behandeling met docetaxel? Dan kom je misschien in aanmerking voor het medicijn cabazitaxel (Jevtana®).

Chemotherapie bij de diagnose bij meerdere uitzaaiingen

Zijn er direct bij de diagnose prostaatkanker uitzaaiingen gevonden? Dan kan de arts voorstellen om een combinatie van anti-hormonale therapie en chemotherapie te gebruiken. Deze combinatie is van meerwaarde als het om uitgebreide botuitzaaiingen gaat.

Ben je eerder voor prostaatkanker behandeld met bestraling of een operatie, dan is onduidelijk of deze combinatie van chemotherapie en anti-hormonale therapie voor jou werkt. Je kunt dan het beste advies vragen in een ziekenhuis dat veel ervaring heeft met de behandeling van patiënten met uitgezaaide prostaatkanker.

Nieuwe ontwikkelingen chemotherapie bij prostaatkanker

Prof. dr. Koos van der Hoeven over de nieuwe ontwikkelingen bij chemotherapie voor uitgezaaide prostaatkanker. Bron: Uitgeverij Jaap.

Hoe werkt chemotherapie?

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.

Behandeling met chemotherapie is in de vorm van een kuur. Je krijgt een periode medicijnen en een periode niet. De chemokuur krijg je meestal een paar keer achter elkaar.

Chemotherapie

Deze video legt uit hoe chemotherapie in zijn werk gaat.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: oktober 2019

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Corinne Tiller, MANP, Dr. Jean-Paul van Basten, Dr. Metin Tascilar, Dr. Tycho Lock, Ervaringsdeskundigen met prostaatkanker, Nederlandse Vereniging voor Urologie, Prostaatkankerstichting, Prof. dr. Theo de Reijke