Uitzaaiingen bij prostaatkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Kanker kan uitzaaien. Een ander woord voor een uitzaaiing is een metastase. Er zijn dan kankercellen losgeraakt van de tumor en op een andere plek in het lichaam terechtgekomen. Prostaatkanker zaait vaak niet uit, of pas na jaren. Als prostaatkanker uitzaait, is dit meestal naar de botten en lymfeklieren.

Een uitzaaiing van prostaatkanker is nog steeds prostaatkanker. Uitzaaiing van prostaatkanker in de botten is dus geen botkanker.

Lees op deze pagina verder over:

Wanneer zaait prostaatkanker uit?

Of en wanneer prostaatkanker uitzaait, hangt af van hoe agressief de tumor is. Prostaatkanker groeit meestal langzaam. Vaak zaait het niet uit of pas na jaren.

Uitzaaiingen komen vaker voor als de kankercellen agressief zijn. De agressiviteit wordt bepaald aan de hand van de Gleason-score. Er is ook een grotere kans op uitzaaiingen als de tumor door de buitenkant van de prostaat heen is gegroeid.

In welke lichaamsdelen komen uitzaaiingen voor?

Prostaatkanker zaait meestal uit naar de botten en naar de lymfeklieren van het bekken, buik, borst en hals. Uitzaaiingen in de longen en lever zijn zeldzamer.

Uitzaaiingen van prostaatkanker in de botten

Bij uitzaaiingen in de botten kun je last krijgen van pijn in je botten. De uitzaaiingen maken de botten zwakker. Ook heb je dan een grotere kans om je botten te breken. Je kunt dan verschillende behandelingen krijgen, zoals bestraling, radioactief radium en hormonale therapie.

Palliatieve zorg

Bij uitzaaiingen van prostaatkanker in andere organen is genezing niet meer mogelijk. Dan begint de palliatieve fase. Hoelang deze fase duurt, verschilt per persoon. Je kunt dan behandelingen krijgen om de klachten zoveel mogelijk te verminderen en de ziekte te remmen. Dit heet een palliatieve behandeling.

Lees de uitgebreide informatie over niet meer beter worden.

Naast de palliatieve behandelingen kun je ook palliatieve zorg krijgen. Palliatieve zorg helpt mee aan een goede kwaliteit van leven en bij een goede afronding van het leven. Ook je dierbaren kunnen gebruik maken van deze zorg.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die prostaatkanker hebben (gehad)

Foto Theo de Reijke

Prof. dr. Theo de Reijke

Uroloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Logo Prostaatkankerstichting

Prostaatkanker- stichting

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2022