De prostaat

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

De prostaat is een klein orgaan dat onder de blaas ligt en voor de endeldarm. Het hoort bij de mannelijke voortplantingsorganen. De prostaat heeft bij volwassen mannen de vorm en de grootte van een kastanje.

De prostaat bestaat uit 2 kwabben. In de kwabben zitten klierbuisjes die samen met de zaadblaasjes het prostaatvocht maken. Om de prostaat zit spierweefsel en bindweefsel: het prostaatkapsel.

Prostaat

Prostaat en omliggende organen: 1:prostaat, 2:blaas, 3:endeldarm, 4:urineleider, 5: zaadstrengen, 6: zaadballen, 7: plasbuis, 8: zaadblaas.

Wat doet de prostaat?

De prostaat is een klier. Een klier is een orgaan dat vocht produceert en afscheidt. De prostaat heeft een belangrijke rol bij de voortplanting. 

De prostaat maakt prostaatvloeistof aan. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de zaadcellen kunnen voortbewegen en de eicel kunnen bereiken.

Bij een zaadlozing komen de zaadcellen in de prostaatvloeistof naar buiten via de plasbuis. Dit is het sperma.

De zaadballen maken het mannelijk geslachtshormoon testosteron aan. Testosteron is een belangrijk hormoon voor veel verschillende lichaamsfuncties en ook voor de werking van de prostaat. Ook de bijnieren maken een beetje testosteron aan.  

Colofon

Met medewerking van

Corinne Tiller, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

Dr. Jean-Paul van Basten

Uroloog, CWZ

Dr. Tycho Lock

Uroloog, UMC Utrecht

Ervaringsdeskundigen met prostaatkanker

Prostaatkankerstichting

Prof. dr. Theo de Reijke

Uroloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2019