De prostaat

Opslaan

De prostaat is een klein orgaan dat onder de blaas ligt en voor de endeldarm. Het hoort bij de mannelijke voortplantingsorganen. De prostaat heeft bij volwassen mannen de vorm en de grootte van een kastanje.

De prostaat bestaat uit 2 kwabben. In de kwabben zitten klierbuisjes die samen met de zaadblaasjes het prostaatvocht maken. Om de prostaat zit spierweefsel en bindweefsel: het prostaatkapsel.

Prostaat

Prostaat en omliggende organen: 1:prostaat, 2:blaas, 3:endeldarm, 4:urineleider, 5: zaadstrengen, 6: zaadballen, 7: plasbuis, 8: zaadblaas.

Wat doet de prostaat?

De prostaat is een klier. Een klier is een orgaan dat vocht produceert en afscheidt. De prostaat heeft een belangrijke rol bij de voortplanting. 

De prostaat maakt prostaatvloeistof aan. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de zaadcellen kunnen voortbewegen en de eicel kunnen bereiken.

Bij een zaadlozing komen de zaadcellen in de prostaatvloeistof naar buiten via de plasbuis. Dit is het sperma.

De zaadballen maken het mannelijk geslachtshormoon testosteron aan. Testosteron is een belangrijk hormoon voor veel verschillende lichaamsfuncties en ook voor de werking van de prostaat. Ook de bijnieren maken een beetje testosteron aan.  

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: oktober 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Prostaatkankerstichting