Mammografie bij een onbekende tumor

Opslaan

Een mammografie is een röntgenfoto van de borst. De mammografie laat het vetweefsel, klierweefsel en bindweefsel van de borst zien. Ook zijn afwijkingen in de borst zichtbaar.

Hoe gaat een mammografie?

Bij een mammografie wordt de borst tussen 2 platen gelegd. De 2 platen drukken de borst vast. De druk is nodig om het borstweefsel te spreiden en de hoeveelheid straling zo laag mogelijk te houden. Ook voorkomt de druk dat de borst beweegt tijdens de foto. Zo kan de radioloog zo goed mogelijk zien of er afwijkingen in de borst zijn.

De laborant maakt van iedere borst minstens 2 foto’s: één van boven en één van opzij. Soms maakt de laborant nog een paar extra foto’s.

Het aandrukken van de borst kan pijnlijk zijn. De druk houdt een paar seconden aan. Ook kan er vocht uit de tepel komen. Dit kan geen kwaad.

Als je tijdens het onderzoek pijn hebt, kun je dat bij de laborant aangeven. De laborant probeert er zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Mammografie

Deze video legt uit hoe een mammografie in zijn werk gaat.

Uitslag van de mammografie

Als je een mammografie krijgt om de primaire tumor op te sporen, is de uitslag van het onderzoek anders dan bij borstkanker. Bij borstkanker krijgt de foto van de tumor een BI-RADS score.

Bij PTO is deze score niet van toepassing. De arts zal met je bespreken of de mammografie aanwijzingen geeft dat het misschien om borstkanker gaat.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: april 2020

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.